11 geniale schoonmaaktips van grootmoeder die velen van ons vergeten zijn

Elke keer dat ik de woning van mijn grootmoeder betrad, wist ik dat ik twee dingen kon verwachten: een smetteloze keuken en versgebakken koekjes op het glanzende keukenblad.

Als rommelig typje, raak ik geïnspireerd wanneer ik terugdenk aan haar nette woning. Gelukkig hebben onze grootouders, ons handige tips meegegeven om huishoudelijke taken snel, eenvoudig en effectief te kunnen doen.

1. Maak je eigen glasreiniger

In het verleden hield het schoonmaken van de ramen in, dat je je eigen glasreiniger maakte door een mengsel te maken van ongeveer 350-450 ml water, ½ kopje witte azijn of appelazijn en ¼ kopje alcohol.

2. Verwijder koffievlekken uit kleding


Spoel het kledingstuk zo snel mogelijk uit met koud water. Wrijf vervolgens vloeibaar afwasmiddel op het oppervlak en spoel af. Tot slot maak je de vlek goed nat met azijn, verdund met water en stop je het in de wasmachine.

3. Verwijder magnetrongeurtjes

Pak de grootste magnetronbestendige kom die je kunt vinden. Vul het met een kopje water en voeg een druppel kaneel of een paar druppels citroen of vanille-extract toe. Zet de magnetron aan en wacht totdat het water kookt. Laat het water afkoelen en neem daarna de binnenkant af.

4. Verwijder kaarsvet uit het tapijt

Bedek het kaarsvet met een metalen pan en plaats er een grote blok ijs op. Zodra het kaarsvet volledig bevroren is, kun je het vet losslaan met een hamer. Daarna raap je de stukken op.

5. Voorkom schimmel in je douchegordijn

Om vervelende schimmelvorming te voorkomen, knip je de onderste strook van je gordijn zodat er geen water in het bad achterblijft.

6. Verwijder kleurpotloodtekeningen van de muur

Schrob kleurpotloodtekeningen met een droog schoonmaakmiddel. Deze methode is niet geschikt voor antiek of gevoelig behang.

7. Poets hout zonder chemicaliën

Combineer één deel citroensap met drie delen olijfolie om je houten meubels een mooie glans te geven.

8. Verwijder vlekken uit potten en pannen

Dit klinkt vast vreemd, maar vroeger mengde men zuiveringszout met warm water en werd broodkorst gebruikt als spons om hardnekkige vlekken uit potten en pannen te verwijderen.

9. Krijg een glanzend aanrecht

Veeg het oppervlak met een door midden gesneden grapefruit. Gooi er vervolgens voldoende zout over en spoel af met heet water en een spons.

10. Verfris de vaatwasser

Giet ongeveer 4 liter witte azijn in de onderzijde van de machine en laat het ongeveer een uur zitten. Zet daarna de vaatwasser aan, zonder zeep toe te voegen.

11. Verwijder stof uit tapijt

Gooi voldoende gedroogde theeblaadjes over het hele tapijt. Wacht 15 minuten voordat je deze verwijderd met een stofzuiger.

Hebben we schoonmaaktips overgeslagen die je hebt geleerd van jouw grootmoeder? Laat het ons hieronder weten en vergeet dit artikel niet te DELEN met je vrienden!

Wat vind jij? Reageer hieronder: