Keloïden: Wat het betekent als je een harde, vlezige bult op je oorpiercing hebt

Toen ik jong was, vond ik piercings altijd stoer. Ik was jaloers toen mijn nicht haar oorpiercing kreeg, maar toen ik haar een aantal maanden later zag, had ze een vlezige bult op de plek waar ze eerder haar piercing had.

Het blijkt dat deze schijnbaar-onverklaarbare bult eigenlijk een keloïd is. Een keloïd is een bult van opgehoopte huid die ontstaat door de opbouw van littekenweefsel.

Voor meer informatie over deze vlezige bulten, hoe ze zich vormen en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen, kun je hieronder meer lezen.

Hoe krijg je keloïden?

Keloïden komen meestal voor na huidletsel, zoals acne, brandwonden, waterpokken, vaccinaties, kleine sneetjes, oor- of lichaamspiercings, of verwondingen na een ongeval of operatie. Volgens de AAD, kunnen keloïden in zeldzame gevallen ontstaan als er helemaal geen huidletsel is – dit worden “spontane keloïden” genoemd. Keloïden zijn verder over het algemeen huidkleurig, rood of roze en ontstaan op de plek van de verwonding.

Hoe kom je van keloïden af?

Remedie # 1: Appelazijn

Een huisremedie om de omvang van de keloïd te verkleinen, waar sommige mensen bij zweren, is appelazijn. Om dit te bereiken, breng je wat appelazijn aan op de keloïd voor het slapen gaan.

Remedie # 2: Vrij verkrijgbare producten

Veel littekencrèmes en lotions worden gemaakt met zowel littekens als keloïden in gedachten. Ze kunnen dus effectief zijn bij het verminderen van de zichtbaarheid van keloïden.

Remedie # 3: Doktersrecept

Als je vermoedt dat je een keloïd hebt, kun je het best een arts bezoeken. In bepaalde gevallen kunnen huisartsen en dermatologen medicijnen voor keloïden voorschrijven.

Remedie # 4: Operatie

Soms adviseren artsen een dagbehandeling om van keloïden af te komen. Eén optie is corticosteroïden injecties, een andere optie is cryotherapie (bevriezen), en weer een andere optie is laserbehandeling.

Je arts kan mogelijk ook het chirurgisch verwijderen van de keloïd aanraden.

Hoe voorkom je keloïden?

Preventiemaatregel # 1: Zorg goed voor sneetjes en piercings

Als je een snee of piercing hebt, dien je het gebied direct met zeep en water te wassen en de wond voorzichtig te reinigen tot het geneest. Gebruik geen producten die de huid uitdrogen, zoals alcohol of waterstofperoxide. Verder raadt de AAD aan om het gebied met steriel vaseline gaas te verbinden om het vochtig te houden. Bescherm het tot slot tegen de zon.

Preventiemaatregel # 2: Praat direct met je arts over zorgwekkende symptomen

Hoe eerder je met je huisarts praat over de keloïd die zich vormt, hoe eerder de arts een drukverband of drukpiercing kan voorschrijven. Met deze materialen kun je de omvang van de vormende keloïd verminderen.

Preventiemaatregel # 3: Pak de bron aan

Puisten en zweren kunnen uiteindelijk tot littekens leiden, die vervolgens weer tot keloïden kunnen leiden. Als je een puistje of zweertje hebt, blijf er dan vanaf, wees voorzichtig met je huid en houd het schoon.

DEEL dit artikel met je vrienden als je vind dat zij en anderen meer over keloïden zouden moeten weten.

Wat vind jij? Reageer hieronder: