Zijn kind zou de operatie wellicht niet overleven. Maar als de vader de chirurg ontmoet? Sprakeloos…

Vaak beoordelen we te snel, zonder de achterliggende gedachte achter iemands verhaal te kennen, wat ze hebben meegemaakt of door welke problemen ze heen moeten. Het is vaak moeilijk om medeleven te tonen en verder te kijken dan slechts de kaft van het boek.

Wegens een noodgeval in het ziekenhuis werd een arts opgeroepen. Hij haastte zich naar de operatiekamer. Daar ziet hij een kleine jongen liggen die een zwaar ongeluk had gehad. De arts trekt zijn short aan, maar onderweg naar de operatiezaal loopt hij de vader van de jongen tegen het lijf. Hij verheft zijn stem en zegt: “Waarom ben je te laat? Waarom? Mijn zoon is in levensgevaar. Dit is onverantwoord!” De arts glimlacht en antwoordt met rustige stem: “Het spijt me. Ik was niet in het ziekenhuis en ben zo snel mogelijk hiernaartoe gekomen. Kalmeer alstublieft en laat me mijn werk doen.”

operatue

Maar de vader van de jongen kalmeert niet: “Rustig blijven? Hoe zou jij je voelen als je zoon daar zou liggen? Zou je dan ook rustig en ontspannen zijn?” De arts lacht en zegt: “Doktoren kunnen niet altijd wonderen verrichten, maar geen zorgen, ik zal alles voor je zoon doen wat mogelijk is.” De vader is ontevreden met dit antwoord en mompelt: “Het is makkelijk praten als je zelf niet het slachtoffer bent.”

operatie2

De operatie duurt enkele uren. Uiteindelijk komt de arts met een tevreden gezicht naar buiten en zegt tegen de vader: “De operatie is succesvol verlopen en je zoon is niet meer in levensgevaar.” Zonder het antwoord van de vader af te wachten kijkt hij op zijn horloge, en haast zich vervolgens verder en roept door de gang: “Als je vragen hebt, wend je dan tot de verpleegster!” De vader draait zich woedend naar de verpleegster en zegt: “Is hij altijd zo? Wat een arrogante man! Heeft hij nu echt geen minuut de tijd om me iets over de toestand van mijn zoon te zeggen?”

operatie1

De verpleegster antwoordt met een traan in haar ogen: “Zijn zoon is afgelopen week in een auto-ongeluk om het leven gekomen. Hij was op de begrafenis toen hij werd opgebeld om naar de operatiekamer te komen. Nu je zoon stabiel is gaat de dokter terug naar de begrafenis van zijn eigen zoon.”

Beoordeel nooit iemand op op basis van eerste indruk en toon meer medeleven met andere personen, zelfs al zijn het vreemden.

Wat vind jij? Reageer hieronder: