Zo blaas je een ballon op en laat je het zweven zonder gebruik te maken van Helium. Wonderbaarlijk

Wat de gelegenheid ook is, als je een feestje viert, mogen ballonnen niet ontbreken: vooral op feestjes voor kinderen zijn ballonnen vaak in grote getale aanwezig. Vaak worden de ballonnen met behulp van helium opgeblazen, zodat ze tegen het plafond aan zweven, maar niet iedereen heeft helium tot zijn beschikking.

Maar niet getreurd: er bestaat een andere manier om je ballonnen te laten zweven. Deze truc kun je gemakkelijk zelf thuis uitvoeren en is ook nog een een leuk en interessant wetenschappelijk experiment om met je kinderen te doen.

ballon

Je kunt hetzelfde effect als helium verkrijgen met gebruik van de volgende ingrediënten: De onderstaande hoeveelheid is voor 20 ballonnen.
– 500 g natriumbicarbonaat
– 500 ml witte azijn
– Een fles met een inhoud van 1 of 2 liter
– Twee trechters
– Ballonnen

Zo ga je te werk:
Schenk de azijn met behulp van één van de twee trechters in de fles en voeg de bakpoeder toe met de andere trechter (deze moet volledig droog zijn!). Schuif de opening van de ballon over de hals van de fles: door de chemische reactie tussen de azijn en de bicarbonaat komt er koolstofdioxide vrij waardoor de ballon wordt opgeblazen. Als de ballon voldoende is opgeblazen, verwijder je deze van de fles en leg je er een stevige knoop in.

Klaar is je eerste zwevende ballon! Nu kun je de overige ballonnen opblazen…In deze video zie je het moment van de chemische reactie.

Wat vind jij? Reageer hieronder: