Man richt camera op ijs – en legt iets ongelofelijks vast

Fotograaf James Balog en zijn team onderzochten een gletsjer toen hun camera´s iets bijzonders vastlegden.

Het incident vond plaats in Groenland, waar James en zijn vrienden foto´s aan het verzamelen waren van camera’s die in de loop der jaren rond de poolcirkel waren uitgezet.

James en zijn team waren op zoek naar mooie foto’s voor een documentaire, maar niemand zag aankomen wat ze daarna zouden zien.

Hoewel de Amerikaanse fotograaf James Balog al jaren gespecialiseerd is in natuurfotografie, geloofde hij niet in klimaatverandering.

Sterker zelfs, hij dreef jarenlang de spot met wetenschappers over het onderwerp.

¨Ik geloofde niet dat mensen in staat waren de natuur- en scheikundige balans van deze immense planeet te veranderen. Het leek niet waarschijnlijk. Het leek niet mogelijk,” zei Balog.

Pas rond 2005 realiseerde Balog zich dat er iets niet klopte toen hij bekeek hoe klimaatveranderingen de natuur kunnen beïnvloeden.

Tijdens een door National Geographic gefinancierde foto-expeditie in het poolgebied, kon hij met eigen ogen de enorme schade zien.
Exact 10 jaar later kwam Balog’s film “Chasing Ice” uit. Hij besloot het smelten van gletsjers vast te leggen met diverse camera’s.

Tijdens deze missie legde Balog één van de meest spectaculaire beelden ooit vast.

In minder dan een uur en 15 minuten, zagen Balog en zijn team een deel van een gletsjer afbreken, ter grootte van Lower Manhattan, en in de oceaan storten.

Dit historische moment is uiteindelijk in het Guinness Book of Records opgenomen en laat duidelijk zien hoe ernstig de situatie omtrent het klimaat nu is.

Voor zover iedereen weet, was dit een onverwachte natuurramp. Helaas zal dit waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat een dergelijke ramp voorkomt.

Bekijk de krachtige video hieronder:

In november 2016 was het in het poolgebied al 20 graden warmer dan gemiddeld. Dit is warmer dan op basis van onderzoeksmodellen werd voorspeld.

Als we onze wereldwijde broeikasgassen niet terugbrengen naar 0 in 2070, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Het goede nieuws is dat we nog een kans hebben om dit te realiseren.

We hopen dat deze video meer mensen zal laten inzien hoe ernstig de situatie is, zodat we er gezamelijk iets aan kunnen doen.

Niemand kan dit alleen, maar iedereen kan zijn steentje bijdragen. Deel dit bericht met je vrienden en familie!

Wat vind jij? Reageer hieronder: