Politie waarschuwt verschillende Facebook verzoeken: wees kritisch, deel deze waarschuwing en – “Accepteer ze alstublieft niet!”

Wanneer je een Facebook vriendschapsverzoek krijgt van een onbekende, wees kritisch en vooral erg voorzichtig. Vaak kunnen deze verzoeken eindigen in een oplichting waarbij internetcriminelen je veel geld afhandig kunnen maken.

Naast dat veel nietsvermoedende Facebook gebruikers worden misleid door deze criminelen. Gerbuiken ze jouw profielfoto’s en andere openbare gegevens om op een slinkse manier andere mensen waaronder vrienden, collega’s en kennissen op te lichten.

De 28-jarige Vanessa trapte jammergenoeg ook in deze vorm van social-oplichting. Diverse foto’s van Facebook Instagram werden buitgemaakt en werden gebruikt om andere nietsvermoedende mensen op te lichten. Vanessa kan niet geloven dat dit haar is overkomen en probeert met man en macht mensen te waarschuwen zodat dit jou ook niet overkomt.

Vanessa kwam erachter toen een man haar op straat benaderde en vroeg of ze Ellie Reed heette. Toen ze bij thuiskomst de naam op Facebook zocht, viel ze zowat van haar stoel en kon ze het niet bevatten. Op het account van de “Ellie Reed” kwam zij al haar foto’s tegen.

Nadat Vanessa contact zocht met een aantal mannen die diverse reacties onder haar foto’s geplaatst hadden, kwam zij er erachter dat ze allemaal dachten dat ze een internet relatie met “Ellie Reed” hadden. Eentje vertelde dat hij zelf pikante foto’s gestuurd had en een andere had zelf 1200 euro gestuurd voor de vliegticket voor de liefde van zijn leven: “Ellie Reed”.

Stop onmiddellijk met het accepteren van Facebook vriendschapsverzoeken van onbekenden want de gevolgen zijn niet te overzien. Beoordeel een verzoek niet op een betrouwbaar of lieve foto maar wees kritisch en stel vragen.

Deze internetcriminelen zijn meester in identiteitsfraude. Dat wil zeggen dat ze jou indentiteit proberen over te nemen en met deze valse identiteit zijn ze in staat slachtoffers op te lichten. Veelal worden neppe profielen aangemaakt van aantrekkelijke dames omdat bewezen is dat vriendschapsverzoeken van dames eerder worden geaccepteerd.

Internetcriminelen sturen veelal honderden Facebook vriendschapsverzoeken tegelijkertijd om proberen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Wees uitermate voorzichtig want deze nepaccounts kunnen niet alleen foto’s van jou maar ook van je dierbaren bevatten.

Wij willen graag een steentje bijdragen om deze vorm van Social-oplichting de kop in te drukken en vragen jou ook om deze politie waarschuwing te delen met jou vrienden en familieleden.

Wat vind jij? Reageer hieronder: