Reinig je lichaam na de feestdagen met DEZE groente!

Sinterklaas, kerst en oud en nieuw zitten er weer op. De decembermaand is natuurlijk hartstikke gezellig en bij gezelligheid hoort lekker eten.

Mijn december bestond dan ook niet zo verrassend voornamelijk uit veel te veel snoep, alcohol en de geweldige kookkunsten van mijn vader. Het is de hoogste tijd om mijn broeksknoop gewoon weer dicht te kunnen doen. Maar hoe kom je nu van dat opgeblazen gevoel af na al die dagen proppen.. Het antwoord komt uit Japan. Wetenschappers hebben daar namelijk ontdekt dat een bepaalde groente enorm goed is in het reinigen van je lichaam. Wanneer je je lichaam reinigt verdwijnt ook het opgeblazen gevoel en kan je fluitent (en met een dichte broeksknoop) het nieuwe jaar in huppelen.

Over welke wonder groente gaat het hier? Nou, het is de zoete aardappel! Deze oranje knolsoort kan je alle supermarkten in Nederland vinden. Als je nu denkt, “beetje vreemd toch, nog meer eten om je minder opgeblazen te voelen” dan heb je helemaal gelijk! Het gaat ook niet om de zoete aardappel zelf maar om het water waarin deze gekookt is. Dit water zit vol met alle goede stofjes die je nodig hebt om je lichaam te reinigen.

De wetenschappers ontdekte dat het water rijk is aan peptiden. Dit zijn moleculen die zorgen dat je eetlust afneemt en je dus minder zin krijgt om die laatste oliebol nog te pakken en die restjes kerststol op te peuzelen. Wanneer je een tijdje vet voedsel hebt gegeten is het knap lastig om je lichaam weer aan een normaal eetpatroon te laten wennen. Je heb daarom na de decembermaand meer zin in vet en ongezond eten dan anders.

Peptiden resette dus als het ware je trek in ongezonde dingen. De wetenschappers testten dit met muizen. Deze bleken na het experiment een lager cholesterol, minder gewicht en minder leptine te hebben. Wat zijn leptine nu weer? Dat is het hormoon wat je een honger gevoel geeft.