Vrouw verstopt duizenden kinderen in lijkkisten – dan wordt ze gearresteerd en komt haar geheim aan het licht

Irena Sendler werd op 15 februari 1910, geboren in Warschau, Polen. Haar vader, heeft haar veel wijze levenslessen geleerd, maar één van de lessen is haar altijd bijgebleven: help altijd mensen in nood.

Toen ze opgroeide, trad Irena in de voetsporen van haar vader, die dokter was, en werd verpleegster.

Later was ze werkzaam als maatschappelijk werker, waarbij ze voedsel en kleding aan gezinnen in nood uitdeelde.

In die tijd, werden joden die verspreid over veel landen in Europa woonden, vervolgd. Maar hoewel Irena een strenggelovige katholieke vrouw was, weigerde ze te luisteren of handelen naar alle vooroordelen en hielp ze meerdere Joodse gezinnen, net zoals ze alle anderen hielp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, creëerden de nazi’s het ‘Getto van Warschau’. Op het hoogtepunt zaten er ongeveer 400.000 Joden gevangen tussen deze muren.

Het leven in het getto werd gekenmerkt door overbevolking, honger, instabiliteit en ziekte.

Irena, die zich zorgen maakte over de verschrikkelijke leefomstandigheden, besloot te helpen.

Ze sloot zich aan bij Zegota, een ondergrondse verzetorganisatie in het bezette Polen, die opgericht was om joden te redden.

Samen met haar collega’s, hielp Irena in het diepste geheim Joodse kinderen ontsnappen uit het getto.

Aangezien het getto streng gecontroleerd werd door de Nazi’s, moest Irena creatieve manieren bedenken om de kinderen te verstoppen en smokkelen.

Eén manier om dit te bereiken was om te doen alsof de kinderen ernstig ziek waren en ze naar een ziekenhuis te brengen buiten het getto. Maar naarmate het toezicht strenger werd, moest Irena de kinderen noodgedwongen verstoppen in koffers, vuilniszakken, en zelfs lijkkisten.

Ruim 2.500 kinderen werden op deze manier gered. Irena, hield een overzicht bij van alle kinderen die ze in veiligheid had gebracht. Deze lijst verstopte ze in blikjes in de tuin van een buurtbewoner.

Het plan van Irena verliep perfect, totdat alles op een dag mis ging. De Nazi’s waren te weten gekomen waar ze mee bezig was en arresteerden haar.

Irena belandde in de gevangenis, waar ze werd gemarteld en haar beide armen werden gebroken. Ondanks de pijn en de martelingen weigerde ze informatie te geven over de kinderen of hun families.

Uiteindelijk veroordeelden de Nazi’s haar ter dood. Maar het lot had andere plannen voor Irena.

Een aantal collega’s, slaagde erin om een bewaker om te kopen, waardoor ze kon ontsnappen.

Van die dag tot haar dood, vele jaren later, leefde Irena onder een valse identiteit. Maar toch, bleef ze altijd mensen helpen.

Toen de oorlog voorbij was, gaf Irena de documenten van alle kinderen die ze gered had aan een reddingsorganisatie die Joodse gezinnen herenigde.

Later trouwde ze en kreeg ze drie kinderen. Ze leidde een gelukkig leven, wetende dat ze juist gehandeld had.

Irena stierf op 98-jarige leeftijd, maar we mogen deze moedige vrouw met een hart van goud nooit vergeten!

Deel haar verhaal met iedereen die je op Facebook kent, zodat meer mensen kunnen leren over het geweldige werk van Irena Sendler.