Wist jij dat je de houdbaarheidsdatum op verpakkingen al heel je leven verkeerd leest?

Zo’n 14 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is 50 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen zo bijna 100 duizend vuilniswagens (of bijna 20 duizend grote vrachtwagens) vol goed voedsel!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat wij al die duizenden kilo’s eten weggooien omdat wij de houdbaarheidsdatum niet goed begrijpen. Het is dus een pure verspilling omdat het meerendeel van het eten nog weken goede is en gewoon genuttigd van worden.

De onderscheid die gemaakt moet worden is tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Indien je niet wat deze twee aanduidingen betekenen, raden wij jou om de onderstaande informatie eens goed te lezen. Hierbij voorkom je dat je onnodig voedsel weggooit.

THT-datum
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product. Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.

TGT-datum
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.

Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

Wij raden iedereen om de bovenstaande informatie en het verschil goed te kennen. Dit zorgt ervoor dat wij minder voedsel verspillen en dat wij geen voedsel eten maar wij ziek van kunnen worden.

Wat vond je van deze informatie? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen en vergeet niet om deze informatie met je vrienden en familieleden op Facebook te delen.

Wat vind jij? Reageer hieronder: