5 belangrijkste redenen waarom we nu in een ouderschapscrisis zitten

De Britse kinderjuffrouw Emma Jenner van de reality-tv-serie “Take Home Nanny” zorgt al geruime tijd voor kinderen (en voor ouders).

Nu laat ze ons weten waarom zij denkt dat het ouders tegenwoordig vaak niet lukt om hun kinderen goed op te voeden. Volgens Emma zijn er 5 redenen waarom we momenteel in een ouderschapscrisis zitten.

  1. We laten onze kinderen de baas spelen

Komt dit scenario je bekend voor? Je zit aan tafel te ontbijten. Je geeft je dochter een rode beker, maar ze wil per se een blauwe. Dus wat doe je? Je staat op en pakt een blauwe beker, omdat je bang bent dat ze anders boos wordt en begint te huilen…

Volgens Emma Jenner is dit een zeer slechte manier om de situatie aan te pakken. We moeten ons kind de druiftbui vooral laten krijgen, maar zelf naar een andere kamer gaan, zodat we er niet naar hoeven te luisteren.

Denk ook aan wat je kinderen leert door altijd ‘ja’ te zeggen. Als ze over je heen mogen lopen, leren ze dat ze altijd kunnen krijgen wat ze willen.

  1. We leggen de lat te laag

Wanneer een kind een driftbui krijgt en een scène schopt, denken veel ouders dat kinderen ‘nou eenmaal zo zijn’.

Maar is dat ook zo? Volgens Emma zijn kinderen tot veel meer in staat dan ouders denken, en zouden ouders meer moeten verlangen van hun kinderen.

We hebben het immers over basale dingen zoals respect, gulheid, huishoudelijke taken en zelfbeheersing. Denken we echt dat kinderen hier niet toe in staat zijn?

  1. Niemand durft nog wat te zeggen

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk voor een leraar of buschauffeur om een kind van een ander opbouwende kritiek te geven. Waarom is dat zo? De meeste ouders worden boos op anderen die iets negatiefs durven te zeggen over hun kind.

Emma adviseert om andere ouders te complimenteren die niet altijd toegeven aan de eisen van hun kinderen. Daarnaast moeten we openstaan voor de kritiek van leraren en niet direct het klaslokaal uitstormen.

  1. We zijn altijd op zoek naar manieren om het makkelijker te maken

Kinderen hebben tegenwoordig toegang tot smartphones, iPads, TV’s en andere elektronica.

Natuurlijk kunnen gadgets bepaalde situaties eenvoudiger maken. Maar het probleem is dat kinderen niet leren om geduldig te zijn en ze niet kunnen omgaan met verveling.

Kinderen moeten zichzelf kunnen vermaken. Iedereen verveelt zich soms en daar moeten we helaas allemaal mee leren leven.

  1. Ouders plaatsen de behoeften van hun kinderen boven hun eigen behoeften

We zijn onze eigen behoeften vergeten en richten ons alleen op wat onze kinderen willen en nodig hebben.

Wat is het probleem?

Emma zegt dat toegeven aan de wensen van kinderen op zich geen probleem is, maar het kan goed zijn voor kinderen om even te moeten wachten voordat hun wensen vervuld worden.

Er is niets mis met je dorstige kind even te laten wachten totdat je de eindbestemming bereikt hebt voordat je wat te drinken koopt.

Als we niets aan deze problemen doen, hebben we straks een hele generatie kinderen die hebben geleerd om egoïstisch, ongeduldig en onbeleefd te zijn.

Maar als we de verantwoordelijkheid nemen, onze ervaringen delen, een beetje meer verwachten en onze kinderen op de wereld voorbereiden, dan zal de toekomst er een stuk zonniger uitzien.

Ben je het hiermee eens? Deel deze tips dan en help ons om dit goede advies te delen.