59-jarige chimpansee is ziek en weigert te eten: Bekijk haar reactie wanneer ze de persoon terugziet die haar heeft grootgebracht

Bepaalde momenten in het leven kunnen je diep raken en je voor lange tijd bijblijven. Dit is één van die momenten.

“Mama” is een 59-jarige chimpansee – maar dit is geen alledaagse chimpansee.

Ze is het oudste vrouwelijke hoofd van de wereldberoemde chimpanseekolonie van de Koninklijke Burger’s Zoo in Arnhem.

Vanwege haar hoge leeftijd werd Mama onlangs ernstig ziek. Het einde van haar leven was nabij.

Jan Van Hooff is professor in Biologie en Vergelijkende Fysiologie aan de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in onderzoeken met primaten. Hij is ook één van de oprichters van de Koninklijke Burger’s Zoo kolonie en kent Mama als sinds 1972.

Laatste dagen

Onlangs, weigerde Mama plotseling te eten en drinken. Bovendien negeerde ze het dierentuinpersoneel. Oud en moe, leek het erop dat Mama de wil om te leven had opgegeven. Maar door een laatste bezoek van een oude vriend kreeg ze een energieboost.

Jan kwam afscheid nemen van de stervende chimpansee.

In eerste instantie negeerde Mama Jan’s aanwezigheid, maar toen ze zich realiseerde dat het een vriend van 40 jaar eerder was die haar een laatste bezoek bracht, veranderde haar stemming.

De reünie

De reünie, die werd gefilmd, is zo krachtig en emotioneel dat je de vreugde kan voelen die Mama uitstraalt wanneer ze Jan omhelst. Ze at zelfs toen hij haar voedsel aanbood!

Wie denkt dat dieren geen herinneringen hebben of emoties kunnen ervaren, zoals mensen dat kunnen, moet deze video bekijken!

Er is geen twijfel over mogelijk dat Mama zich Jan herinnerde. Het was bijna alsof ze een ouder na vele jaren terugzag.

Bekijk het hieronder zelf.

 Treurig genoeg overleed Mama kort na de ontmoeting met Jan.

We kunnen echter troost vinden in de wetenschap dat ze een lang leven, vol liefde geleid heeft en er mede voor heeft gezorgd dat mensen chimpansees beter begrijpen.

Als je huisdieren hebt, aai en knuffel ze dan wanneer je thuiskomt, want ze hebben emoties, net als wij! Like en deel dit artikel met je vrienden zodat meer mensen van deze bijzondere reünie kunnen genieten.