Ben jij dol op sieraden en zijn diamanten jouw ´best friends´? Dan weet je vast ook wel hoe lastig het is om eraan te komen. Niet alleen zijn diamanten bijna onbetaalbaar, ook is het delvingsproces ervan niet bepaald ‘shiny’. Maar wist jij dat er tegenwoordig ook diamanten in een lab geproduceerd kunnen worden? En dat die bijna niet te onderscheiden zijn van ‘echte’ diamanten? Lees hier hoe jouw sieraden ook ethisch mooi kunnen worden.
Diamant
De mens is in sommige opzichten net een ekster. Alles dat schittert trekt ons aan. Voor diamanten geldt daarnaast dat zij in de loop van de geschiedenis ook bekend zijn geworden als zeer luxueus product. Puur omdat we weten hoe kostbaar en duur diamanten zijn, voelen wij ons er tot aangetrokken. De diamant is in die zin ook een statussymbool geworden. Maar waarom is de diamant eigenlijk zo duur? De diamant is het hardste materiaal dat in de natuur op aarde te vinden is. Het is een verschijningsvorm van koolstof. En die koolstof wordt onder de grond gedurende miljoenen jaren zodanig samengeperst dat het een diamant vormt. Omdat diamant zo hard is wordt het onder andere veel gebruikt voor industriële doeleinden, zoals bijvoorbeeld slijpen, boren en polijsten. De kostbaarheid van diamanten komt natuurlijk vanuit die miljoenen jaren groei onder de grond. Maar daarnaast is diamant ook heel moeilijk te delven uit de grond. En jammer genoeg worden delvers hierbij vaak veelvuldig uitgebuit door diamanthandelaren. Niet zo chique dus eigenlijk, die diamant.
Laboratorium diamant
Dat kan natuurlijk anders! En een aantal jaren geleden zijn wetenschappers er dan ook in geslaagd om het groeiproces van een diamant na te bootsen in een laboratorium. In een machine wordt koolstof onder grote druk samengeperst tot een temperatuur die wel kan oplopen tot 1500 graden. Wanneer dit product na een week uit de machine wordt gehaald is er een ware diamant ontstaan. Ruw natuurlijk, maar wanneer die geslepen is, is deze synthetische diamant nauwelijks te onderscheiden van een ‘echte’. Kenners zijn hiertoe niet in staat en slechts in laboratoria kan uitgewezen worden of er sprake is van een synthetische of een natuurlijke diamant.
Karaat
De waarde van diamanten wordt bepaald door vier factoren, die in de diamantenwereld die vier ‘C’s’ worden genoemd. Hieronder vallen: colour, carat, cut and clarity. Bij kleur geldt dat de hoe helderder de diamant is, hoe kostbaarder deze is. Bij geslepenheid gaat het erom hoe de diamant geslepen is. Daarbij draagt de vorm van de diamant zelf niet zoveel bij om de waarde. Het gaat er meer om hoe de verschillende vlakken geslepen zijn en hoe die zich tot elkaar verhouden. Het aantal karaat heeft betrekking op het gewicht van een diamant: hoe zwaarder de diamant, hoe hoger het aantal karaat. Tenslotte bepaalt de zuiverheid van het materiaal ook de waarde. Hoe helderder deze is, hoe kostbaarder. Zo zie je dat veel verschillende elementen in het bewerkingsproces van de diamant de kostbaarheid ervan bepalen.
Everyone’s best friend
Waarom dus nog dat nare delvingsproces kun je je afvragen? Vanaf nu kunnen er prachtige sieraden gemaakt worden met diamanten waar geen bloed aan kleeft. Denk eens aan een verlovingsring of een oorbellenset waar een prachtige diamant in schittert. Maar dan één die volledig op eerlijke wijze verkregen is. Diamonds zijn vanaf nu everyone’s best friends!