Deze vrouw stopte met met het scheren van haar lichaamshaar

Oh, de druk van schoonheidsidealen! We hebben allemaal de “long hair, don’t care” beweging geaccepteerd, maar wat als het haar groeit op andere lichaamsdelen dan het hoofd?

Morgan Mikenas, een fitnessblogger uit Indiana, heeft haar lichaamshaar al ruim een jaar niet geschoren. Je hoort het goed. Haar oksels niet, haar benen niet, geen enkel lichaamsdeel!

Wat begon als het stoppen met een vervelende, tijdrovende gewoonte werd een persoonlijke reis naar zelfacceptatie en emancipatie. In een video die in maart 2017 op YouTube werd geplaatst, deelt Morgan dat het een jaar geleden is, sinds ze voor het laatst geschoren heeft. Toen ze het scheren eenmaal losliet, genoot ze van het gevoel van lichaamsbeharing en was ze blij dat ze niet meer hoefde te scheren.

Ze vertelde ook dat ze vanwege haar harige benen op de basisschool geplaagd werd door meisjes. Ze smeekte haar moeder, om haar benen op 11- of 12-jarige leeftijd te mogen scheren. Toen Morgan in 2016 vaarwel zei tegen scheren, vielen haar een aantal dingen op.

Omdat ze in het dagelijks leven met schoolgaande kinderen werkt, merkte ze op dat kinderen op jonge leeftijd al een sterke mening hebben over lichaamshaar. Zo vertelde ze dat kinderen op 5- en 6-jarige leeftijd al opmerkingen maakte over ‘hoe vies’ het is dat ze niet scheert. Ze vonden het niet fijn om haar harige benen tijdens zwemlessen te zien.

Morgan kwam ook te weten dat producenten van scheermesjes in de jaren twintig overtuigende advertentiecampagnes lanceerden waarin vrouwen werden opgeroepen om de oksels te scheren.  De modewereld veranderde en mouwloze jurken waren in de mode.

“Ik ben gestopt met scheren, omdat het een opgave was. Het is zinloos. Ik heb het gevoel dat het een handeling is waarmee we ons overgeven aan onze huidige cultuur waarin mannen domineren.”

Ze sprak ook over het zien van andere vrouwen die besloten hadden om ‘naturel’ te gaan, en dat ze er ondanks dat nog steeds prachtig uitzien. Morgan’s video greep de aandacht van zowel voor- als tegenstanders. Als fitness blogger, post Morgan regelmatig foto’s op Instagram van haar lichaam in combinatie met berichten waarin ze in positieve zin spreekt over haar lichaam. Maar kort nadat haar video viraal ging, kreeg Morgan een hoop negatieve reacties.

De New York Post benadrukte een aantal standpunten van Morgan in onderstaande video. Eén van de dingen die ze aangaf, is dat ze er niet op uit is om de wereld te veranderen in ‘niet-scherende bekeerlingen’. Ze wil alleen anderen aanmoedigen om te doen wat zij zelf willen en te houden van activiteiten waarbij zij zich op hun gemak voelen. Morgan is niet van plan om in de toekomst te scheren. En als je je afvraagt of ze een vriend heeft… Ja, die heeft ze en hij staat volledig achter haar. Het kan hem namelijk totaal niet schelen.

Wat vind jij van Morgan’s standpunten? Wat is jouw standpunt als vrouw over het scheren van lichaamshaar. Kan het jou wel schelen?