Wie had een jaar geleden ooit gedacht zo veel baat te hebben bij een pyjama of huispak. De laatste tijd is de pyjama terug van nooit weggeweest. Dit is natuurlijk deels door de lastige tijd waarin we ons nu bevinden. Wat ons gedwongen heeft (het mogelijk heeft gemaakt) thuis te blijven. Daar komt bij dat de kou ook zijn invloed heeft op onze gevoelstemperatuur. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom wij er zo’n behoefte aan hebben ons avondkostuum aan te trekken de eerste minuut dat we thuis zijn of wanneer we het huis überhaupt niet uitkomen.
Goede nachtkleding geeft betere nachtrust
Je verwacht het misschien niet, maar het is bewezen dat de stof van je nachtkleding invloed heeft op je nachtrust. De reden die hiervoor gegeven is, is dat bepaalde stoffen beter je lichaamstemperatuur reguleren dan andere stoffen. De snelheid van het in slaap vallen is bij wollen pyjama’s aanzienlijk sneller dan katoenen pyjama’s. De wol houdt je lichaam namelijk op een thermische comfortzone van tussen de 20 tot 23 graden. Daarnaast slaap je veel dieper door de stof, wat natuurlijk altijd een pré is. Toch worden katoenen pyjama’s nog steeds vaak over de toonbank of online verkocht, omdat ze goedkoper zijn. Dat moet ook wel, nadat je hebt gehoord dat ze je niet helpen om in slaap te vallen. Dus naast dat wol lekker cosy aanvoelt, slaap je er ook beter van. Beter opstaan dan dit kan niet.
Pyjama als gevoel van gezelligheid en hygiëne
Veel mensen trekken hun werkkleding uit en trekken hun pyjama aan om in de ontspanningsmode te komen. Een pyjama geeft dan in plaats van alleen een functioneel voordeel namelijk het warm worden ook een emotioneel voordeel van ontspanning. Je voelt je comfortabeler, omdat je er comfortabeler uitziet. Ook geeft een pyjama dragen een gevoel van verbinding. Denk aan een pyjama feestje of met kerst als familie dezelfde pyjama aan doen. Krijg je daar ook zo’n cosy gevoel van? Logisch, want de markt voor nachtkleding is ook volledig gefocust om deze gevoelens op te wekken. Daarnaast is een pyjama dragen terwijl je slaapt een stuk gezonder en hygiënischer dan naakt. ‘s Nachts komen enorm veel schilfers van je huid af en dit trekt mijten aan die deze graag willen opeten. Gok dat je dit niet wilt.
Modestatement maken door middel van je pyjama
Een pyjama is ook al lang niet meer iets om je voor de schamen of een kledingstuk dat je alleen aan hebt tijdens het slapen of als je alleen bent. Pyjama’s zijn hot en het dragen ervan dus ook. Veel influencers plaatsen dan ook verschillende posts met een pyjama aan. Daarnaast dragen veel mensen een huispak en hun homewear niet alleen binnen, maar ook buiten als outfit. Je wordt zeker niet raar aangekeken wanneer je zo over straat loopt. Merken en dan vooral bekende merken denken bij het ontwikkelen van hun nachtkledingcollectie en dus onder andere hun pyjama’s na over wat in is en wat in opkomst komt qua trends. Waar het vroeger met een pyjama puur om warmte ging, gaat het tegenwoordig ook over om er leuk uit te zien. Want mocht er iemand onverwachts langs komt of de deurbel gaat, dan hoef je niet na te denken of je er wel leuk uitziet.
De huidige situatie
Het was al lekker om op een vrije dag je pyjama aan te houden, maar nu corona ervoor gezorgd heeft dat we thuis moeten blijven en thuis moeten werken, is het nog moeilijker om je uit je pyjama te trekken en normale dagkleding aan te doen. Het comfort om een pyjama te dragen is nu vergroot doordat vele mensen dagenlang thuis zitten en we beginnen het als normaal te zien dat je een pyjamabroek aan doet bij een werkvergadering of presentatie. Leuk voor nu, maar probeer er niet aan te wennen. Toch zal er ooit weer normaal moeten werken op de werkvloer en dan moet je toch echt je comfort pyjama of huispak uittrekken om in je werkkleding te stappen. Helaas!