woensdag, augustus 10

Grasmatten kopen: welke soort is voor u geschikt?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grasmatten zijn een sieraad voor elke tuin. Het geeft meer koelte in de zomer dan bestrating en is veel zachter om op te spelen voor uw kinderen. Bovendien geeft het gras door zijn mooie, groene kleur meer natuur in de tuin. Daarnaast laat het water beter door dan bestrating, zodat u niet zo snel plassen heeft. Om te zorgen dat u altijd kunt genieten van een mooie, groene grasmat zonder beschadigingen, is het belangrijk, dat u voor uw gazon de juiste soort grasmatten uitkiest. Bedenk daarom, voordat u uw grasmatten gaat kopen, waarvoor u het gazon gaat gebruiken en aan welke eisen uw grasmatten moeten voldoen. Om u te helpen zetten wij de soorten gras en de voor- en nadelen voor u op een rij.

Speelgazon grasmatten

Speelgazon wordt ook wel recreatiegazon genoemd. Het is speciaal gekweekt met stevige grassoorten, die tegen een stootje kunnen. Hierdoor zal het gras niet beschadigen, als er veel op gelopen en gespeeld wordt. Het is dicht begroeid, waardoor er minder snel gaten in ontstaan. Speelgazon is geschikt voor vrijwel alle grondsoorten. Doordat grasmatten voor een speelgazon zo sterk zijn, zijn ze voor de meeste tuinen zeer geschikt. Speelgazon is een mix van verschillende grassoorten, waardoor het gazon minder gelijkmatig groeit en er wat rommeliger uitziet dan bijvoorbeeld een siergazon.

Grasmatten voor sportgazon

Grasmatten voor een sportgazon zijn speciaal ontwikkeld voor sportvelden. Hiervoor wordt gras met bredere bladeren gebruikt. Het is stevig genoeg voor intensief gebruikt en kan daardoor meerdere sportwedstrijden achter elkaar aan. Een nadeel van sportgras is, dat het regelmatig gemaaid moet worden en veel onderhoud nodig heeft.

Siergazon voor een zachte uitstraling

Siergazon is vooral bedoeld om naar te kijken en niet om te betreden. Voor grasmatten van siergazon wordt fijnere gras gebruikt, dat langzaam groeit. Hierdoor heeft het een zachtere uitstraling en ziet het er groener uit. Omdat er maar één grassoort wordt gebruikt, is de groei gelijkmatig en heeft u een strak gazon. Het is echter alleen geschikt voor plaatsen, waar er niet over het gras wordt gelopen. Door de dunner structuur beschadigt het namelijk zeer snel.

Schaduwgazon voor tuinen met weinig zon

Schaduwgazon bestaat uit speciale grassoorten, die goed groeien op schaduwrijke of droge plekken. Het gras heeft grovere bladeren, waardoor het beter bestand is tegen het gebrek aan zon. Als uw tuin veel schaduw heeft, maar u toch een mooi gazon wilt, dan kunt u het beste deze grasmatten kopen. Het is echter wel belangrijk om het schaduwgras goed te onderhouden, omdat er anders snel mos in het gazon groeit.

Welke soort grasmatten kiest u?

Zoals u ziet, zijn er verschillende soorten grasmatten te koop. In de meeste gevallen is speelgazon het meest geschikt, omdat dit goed bestand is tegen betreding. Uw kinderen kunnen onbezorgd spelen en er kan zonder problemen regelmatig overheen gelopen worden. Sportgazon is er nog beter tegen bestand, dat er veel op gelopen wordt, maar vergt meer onderhoudt dan een speelgazon. Voor veel stadstuinen kunnen grasmatten van schaduwgazon ook zeer geschikt zijn. Als je aan alle kanten huizen of andere bebouwing hebt staan, dan komt er weinig zon in de tuin. Alleen een schaduwgazon zorgt dan toch voor een mooie groene grasmat. Siergazon is echt alleen geschikt voor een plek, waar niemand hoeft te lopen en wordt dus eigenlijk alleen gebruikt in een grote siertuin. Als u heeft besloten welk gras u nodig heeft, dan is het tijd geworden om de juiste grasmatten te kopen en in uw tuin aan te leggen. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe grasmat.

Share.

About Author

Leave A Reply