dinsdag, augustus 9

Hulp bij het reinigen van normale tot vette huid

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zoals ik elders in blogs al heb geschreven, is goed reinigen essentieel voor een mooie huid. Maar wat voor jouw huid een goed product is, kan voor je buurvrouw wel juist precies het verkeerde zijn. Het is belangrijk dat jouw reiniger past bij je huidtype en je huidconditie. Maar wat is nu een goed product voor de wat vettere of gecombineerde huid?

Actieve stoffen in je reiniger?

Een reiniger hoeft geen hoge concentraties werkzame ingrediënten te bevatten, want het grootste deel spoel je toch weer door het gootsteenputje. Er bestaan wel bepaalde technieken die ervoor zorgen dat actieve stoffen in een reiniger op de huid achterblijven na het afspoelen; dit kan door een ingrediënt in te kapselen in kleine bolletjes fosfolipiden, polymeren of siliconen. Dit wordt bijvoorbeeld wel gedaan met salicylzuur. Het inkapselen zorgt ervoor dat de salicylzuur actief blijft, zich niet met andere ingrediënten mengt en dat het na het afspoelen op de huid blijft zitten. Klinkt mooi maar het is lastig om met deze techniek een voldoende hoge concentratie op je huid te krijgen. Bovendien moet de pH laag zijn om werkzaam te kunnen te zijn en dat is weer irriterend voor de ogen. Daarom zou ik zelf liever kiezen voor actieve ingrediënten in je toner, moisturizer of exfoliant.

Kijk goed naar de wasstoffen 

Kijk vooral naar welke wasstoffen zijn gebruikt in de reiniger die je wilt aanschaffen. Zo zijn er een hoop agressieve reinigers op de markt om een vette en onrustige huid met puistjes eens ‘goed’ schoon te maken. Deze kun je het beste laten staan. Kies liever voor een niet- of nauwelijks schuimende reiniger: die bevatten minder wasstoffen en geven daarom ook minder kans op irritatie. Eigenlijk is een goede stelregel dat wanneer je huid strak aanvoelt na het wassen, het product voor je huid te heftig is. Milde wasstoffen die de huid goed reinigen, maar niet stuk maken zijn bijvoorbeeld: Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Laureths (-4, -7, -23), Sodium Cocoamphoacetate (let op: sodium cocoate is weer wat minder mild) en Lauric Acid.* Vermijd in ieder geval: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Palmate, Salvia Officinalis, Sodium Cocoate en Sodium Palm Kernelate.* *De ingrediëntnamen zoals vermeld op de INCI-lijst

Ga voor mild, ook bij de vette huid

Het gebruik van de juiste reiniger kan een groot verschil maken. Ook voor de normale tot vettere huid is het belangrijk dat je een milde reiniger gebruikt. Een reiniger dus, die wel bacteriën en overtollig talg verwijdert, maar dan zonder de huid te beschadigen of uit te drogen. Een normale tot vette of gecombineerde huid kun je prima twee keer per dag reinigen met een milde reiniger.

Vette huid en puistjes

Heb je last van puistjes maar is je huid niet al te gevoelig, dan mag de reiniger best een beetje schuimen. Wel goed met water naspoelen. Dit huidtype is als enige geschikt voor middelen als reinigingsborstels (zoals de Clarisonic). Vervang dan wel regelmatig de borstels en overdrijf niet. Eigenlijk kun je nog beter een exfoliant met salicylzuur gebruiken; dit maakt de poriën diep van binnen schoon en werkt ontstekingsremmend. 

Nog een paar tips:

-Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen. -Was altijd je gezicht na het sporten. -Gebruik lauwwarm water. -Wrijf niet maar dep je gezicht droog. -Gebruik een schone handdoek. -Breng je toner of moisturizer aan als de huid nog wat vochtig is.

Share.

About Author

Leave A Reply