donderdag, juli 18

Slimme tips voor energiebesparing in je huis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Slimme tips voor energiebesparing in je huis

Je zit lekker in je knusse woning, maar elke keer als de energierekening op de mat ploft, krijg je bijna een hartverzakking. Herkenbaar? Geen zorgen, ik ga je vertellen hoe je zonder al te veel moeite en met behulp van Budgetisolatieshop wat geld kunt besparen door slimmer om te gaan met energie. Pak een kop koffie en leun achterover; hier komen wat handige tips waar je echt wat aan hebt.

Weg met die sluipverbruikers

Begin eens met een speurtocht in huis naar apparaten die stiekem energie slurpen terwijl ze niet eens aan staan. Je weet wel, die opladers zonder telefoon eraan of de tv die op stand-by staat. Trek de stekkers eruit of gebruik een slimme stekkerdoos die dat voor jou doet als je het vergeet. Klein begin, grote impact.

Zet hem op zestien

’s Nachts de verwarming op tropische temperaturen zetten is net zoiets als proberen om een zwembad te verwarmen met een theelichtje; het kost klauwen vol geld en het effect is minimaal omdat je toch onder de wol ligt. Zet daarom de thermostaat ’s nachts (en wanneer je niet thuis bent) gewoon op 16 graden. Lekker onder dat dikke dekbed kruipen en dromen over besparingen.

Dubbel glas en gordijnen

Als we het dan toch over warm houden hebben: dubbel glas is zoals twee truien dragen in plaats van één – veel effectiever. Combineer dit met dikke gordijnen die ’s avonds dichtgaan en voilà, jouw persoonlijke cocon van warmte houdt veel beter stand tegen de koude buitenwereld.

Isoleer als een pro

Hier komt hij dan: Eps isolatie. Dit spul is als een thermoskan voor je huis. Het houdt warmte binnen tijdens winterdagen en geeft hitte geen kans in de zomer. Eps isolatie past perfect bij iedere doe-het-zelver, want het is licht, makkelijk te hanteren, en superefficiënt in zijn werk. Een beetje alsof je je huis inpakt met bubble wrap, maar dan stijlvoller.

Lucht regelmatig

This might sound counterintuitive (hoezo laat ik frisse lucht binnen als ik wil dat het warm blijft?), maar goed ventileren is cruciaal voor een gezond binnenklimaat en kan zelfs helpen bij energiebesparing. Door regelmatig even kort te luchten vervang je vochtige binnenlucht door droge buitenlucht – droge lucht opwarmen kost namelijk minder energie dan vochtige lucht.

Kleine veranderingen, groot verschil

  • Vervang oude lampen door ledverlichting; klein gebaar, enorme besparing.
  • Zet apparaten volledig uit; geen sluimerstand, maar echt uit-uit.
  • Douche korter of installeer een waterbesparende douchekop; net zo fris, maar veel zuiniger.
  • Draag warme kleding binnenshuis; trek liever nog iets warms aan dan direct de verwarming hoger te zetten.

Nu denk je misschien: “Moet ik nu echt mijn hele leven omgooien?” Nee, joh! Begin gewoon bij stap een en implementeer langzaam meer tips wanneer je daar klaar voor bent. Voor je het weet ben jij ook zo’n slimme energiebespaarder waar iedereen bewonderend naar wijst – oké misschien niet letterlijk, maar toch … Je snapt m’n punt!

Energiebesparing begint niet bij grote offers brengen, maar juist bij slim nadenken over kleine dagelijkse keuzes.

Share.

About Author

Leave A Reply