5 tips voor een lang stilstaande auto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Om schade en dure reparaties te voorkomen, heb je meer nodig dan alleen een autoverzekering. Soms staat je auto even een tijdje stil. Bijvoorbeeld omdat je op reis bent, je been gebroken is of omdat je thuiszit door COVID-19. Onderhoud blijft ook dan erg belangrijk. Met deze tips weet je precies hoe jij je stilstaande auto kunt onderhouden.

1.      Koppel de accu los

Bij stilstand van de auto kan de accu uitgeput raken. Als je auto minstens 2 weken stilstaat, is het verstandig om de accu los te koppelen. Zelfs als de ontsteking niet is ingeschakeld, levert de batterij namelijk stroom aan verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klok of aan de boordcomputer. Niet alleen kan de accu hierdoor leegraken, maar ook kapotgaan.

2.      Controleer de banden

Wanneer je auto een lange periode op dezelfde plek staat, kan het onderste deel van de band afgevlakt raken. Dit kan leiden tot trillingen of nog erger, vierkante banden. Het is daarom aan te raden om je auto elke twee weken tenminste een paar centimeter te verplaatsen. Controleer hierbij ook regelmatig de bandenspanning. Iedere band loopt namelijk vanzelf langzaam leeg. Dit is niet alleen slecht voor de band zelf, maar ook voor de grip van de band en het milieu.

3.      Verwijder vuil

Zorg ervoor dat je auto bij stilstand niet alleen vanbinnen, maar ook van buiten goed schoon is. Door viezigheid, zoals hars van bomen en vogelpoep, te verwijderen voorkom je blijvende lakschade. Wanneer je hars of vogelpoep wekenlang laat weg sudderen in de zon loop je het risico dat je achterblijft met blijvende vlekken op de lak.

4.      Denk aan de houdbaarheid van benzine

Tank je normaal gesproken E10 benzine? Dan is het goed om te weten dat deze brandstof minder lang houdbaar is dan E5 benzine. Het kan geen kwaad om een auto een aantal weken met E10 benzine te laten staan. Staat je auto echt voor een lange periode stil, dan is het verstandig om E5 benzine te tanken. Ook is het aan te raden om jouw auto te parkeren met een volle tank. Zo is er geen ruimte voor lucht (en vocht) om in de tank te condenseren.

5.      Zorg dat je auto verzekerd blijft

Let op: zolang het kenteken niet is geschorst bij de RDW, ben je wettelijk verplicht de auto te verzekeren. Dit betekent dat ook wanneer je de auto een tijdje niet gebruikt, deze wel verzekerd moet zijn. Heb je geen verzekering, dan kun je een fikse boete krijgen.

Dat een goede autoverzekering geen klauwen met geld hoeft te kosten, bewijst InShared. Benieuwd? Je kunt hier gemakkelijk de premie van de autoverzekering berekenen. De verzekeringen van InShared staan bekend als één van de goedkoopste.

Share.

About Author

Leave A Reply