De beste plekken voor karpervissen in Nederland

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wanneer je in Nederland als beginnend visser zonder ervaring langs het water loopt zul je werkelijk waar geen idee hebben welke stek je het beste kunt bevissen. Om je hier mee op weg te helpen zullen we in grote lijnen de beste plekken uitleggen voor het vissen op karper. Nederland is namelijk rijk aan kilometers lange kanalen, brede rivieren grote meren, vele plassen en zandafgravingen.

Obstakels en begroeiing

Allereerst is het belangrijk om naar obstakels en begroeiing boven en onder water te kijken. Plekken voorzien van steigers, palen en bruggen zijn al allereerst goede stekken voor het karpervissen. Deze stekken geven de karpers bescherming en zorgen voor een bron van voedsel. Aan de obstakels onder water zal namelijk veel voedsel voor de karper te vinden zijn. Denk hierbij aan mosseltjes, insectjes, algen en andere voedingsdelen. Dit soort gegevens zul je mee moeten nemen tijdens het karpervissen

Ook zijn stekken waarbij takken in het water hangen of boven over het water heen steken een aandachtspunt. Dit zijn schuilplaatsen voor de karper waar de vis zich kan ophouden. Overigens vallen er van overhangende takken ook bessen, noten en insecten die op het eetschema van de karper te vinden zijn. Wel is het belangrijk dat als je tijden het karpervissen zulke stekken gaat bevissen je eerst bestudeert hoe ver de obstakels onderwater doorlopen. Je wilt namelijk niet dat de karper met de lijn verstrikt raakt in de takken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je alert bent en je slip nagenoeg dicht hebt tijdens het bevissen van soortgelijke stekken.

Om een juiste plek op groot water te vinden, zul je moeten uitzoeken wat de zwemroutes van de karpers zijn. Hierbij speelt bodemverloop van het wat een zeer grote rol. Karpers zijn per jaargetijde vaak te vinden op verschillende waterlagen en dieptes. Hierbij is het erg belangrijk om bepaalde geulen en kuilen te zoeken. Tegen de rand van een vaargeul stroomt bijvoorbeeld veel voedsel. Dit zijn stekken waar karpers vaak te vinden zijn.

Ook is het erg belangrijk om de bodemstructuur met te nemen bij het vissen van een stek. Er kan op een paar vierkante meter gigantisch verschil zitten in de hardheid van de bodem. Wanneer jij met een zware montage op een hele zachte bodem gaat vissen, zal je lood de onderlijn mee de modder in trekken. Hierdoor ben je gelijk kansloos. Hier zul je de montage dus op moeten aanpassen. Toch kan een zachte bodem ook heel succesvol zijn. Modderbodems zitten vaak vol voeding waar de karper naar op zoek gaat. Ook zijn harde mosselbanken erg gewild bij de karper, dit is namelijk één van zijn favoriete natuurlijke voedselbron.

Bovenstaande factoren zijn erg belangrijk om het karpervissen succesvol te maken. Natuurlijk is het niet altijd de sleutel tot succes maar het zal zeker mee helpen om meer karpers op de kant te krijgen, doe er je voordeel mee!

Share.

About Author

Leave A Reply