De herkomst van de edelsteen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De edelstenen en mineralen hebben in de loop der jaren aan populariteit gewonnen. Mensen verdiepen zich steeds meer en steeds vaker in de verschillende stenen en daardoor worden er nog altijd nieuwe ontdekkingen gedaan. Op dit moment weten we dat edelstenen een bepaalde energetische kracht met zich meedragen en dat ze al heel veel jaren bestaan. Sterker nog, het oudste mineraalfragment op onze wereld is al meer dan 4 miljard jaar oud. Dit is natuurlijk vrij indrukwekkend, maar wat is de herkomst van edelstenen? In deze blog bespreken we verschillende edelstenen en hoe ze zijn ontstaan. 

Niet alles is een edelsteen

Veel stenen worden op dit moment tot de edelstenen gerekend, maar niet iedere steen is daadwerkelijk een edelsteen. Van oorsprong maken we een onderscheid tussen edelstenen en halfedelstenen. Een belangrijke kenmerk is de zeldzaamheid. Daarom werden diamanten, robijnen, saffieren en smaragden altijd als edelsteen gezien. Edelstenen hebben allemaal een vaste eigenschap: ze zijn namelijk allemaal hard en robuust. Ook moeten ze bepaalde kenmerken op het gebied van glans, helderheid en kleur bezitten om tot de edelstenen te behoren. 

Hoe ontstaan edelstenen?

Edelstenen zijn op verschillende manieren gevormd. De vormingsmethode bepaalt ook het type gesteente; zo zijn er stollingsgesteente, metamorf gesteente en sedimentaire gesteente. Stollingsgesteentes ontstaan door magma of lava dat afkoelt. Voorbeelden van deze gesteentes zijn basalt en graniet. Metamorf gesteentes ontstaan als gesteentes een fysieke verandering ondergaan door bijvoorbeeld een hele hoge druk of extreme hitte. Tot slot de sedimentaire gesteentes. Dit zijn gesteentes die ontstaan door afzetting van sedimenten. Deze gesteentes vallen onder de edelstenen als ze verschillende processen doorlopen. Denk hierbij onder andere aan smelting, veranderingen in omgeving en vorming in de aardmantel. Overigens is het zo dat verschillende edelstenen in dezelfde omgeving kunnen ontstaan, of dezelfde edelstenen worden op verschillende plekken gevonden. Een voorbeeld hiervan is de rozenkwarts. Deze kwarts wordt gevonden in Brazilië maar ook in Tanzania en nog veel meer plekken. 

Belangrijke kenmerken

De zeldzaamheid van de edelsteen blijft belangrijk. Daarom is er ook veel controle op de markt van verschillende edelstenen. Bij een overvloed aan een bepaalde soort, wordt het aanbod over een langere periode verspreid. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod van verschillende edelstenen? Dan ben je bij Rubenrobijn.nl aan het juiste adres. Zij hebben een zeer uitgebreid aanbod met verschillende edelstenen. 

Share.

About Author

Leave A Reply