donderdag, juni 13

De oorzaken van een verstopte wc

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een verstopte wc is iets dat je niet in een handomdraai oplost. Stel je voor: je ontvangt familie of vrienden op een zaterdagavond en je stelt enkele uren voor het bezoek komt vast, dat je toilet is verstopt. Dit euvel verhelp je niet meteen wanneer je niet over de nodige stielkennis beschikt. De oorzaken hebben vaak uiteenlopende redenen. Het enige wat je kan doen – in de hoop op zegen – dat een ontstopper zijn nut gaat bewijzen. De oorzaak kan zowel binnenshuis als buitenshuis liggen.

De oorzaak van een wc toilet is moeilijk te voorspellen

Iedereen heeft er gegarandeerd al eens mee te maken gehad. Een verstopt toilet. Het water sijpelt naar boven als je doorspoelt of het water loopt tergend traag. Deze verstoppingen wens je je grootste vijand niet toe. De oorzaken kunnen zowel binnen als buiten ontstaan.

  • Mogelijke redenen verstoppingen binnenshuis

Binnenskamers kunnen uiteenlopende oorzaken optreden voor een verstopt toilet. Het kan immers altijd dat bij het doorspoelen van wc papier, doekjes of geurige blokjes problemen plaatsvinden. Dit kan uiteraard toevallig gebeuren, maar vaak zijn spelende kinderen onbewust de oorzaak. Zij proberen grote rollen wc papier door te spoelen waardoor de wc pot verstopt. Een andere hoofdoorzaak is dat kinderspeelgoed in de wc verdwijnt. Maar kinderen alleen maar als hoofdschuldige aanwijzen, zou te kort door de bocht zijn. Ook olie, verf en ander materiaal waarmee mensen niet weten waar ze naartoe kunnen, zijn vaak de grote boosdoeners om een toilet te verstoppen binnenshuis.

  • Verstoppingen buitenshuis

Ook aan de buitenzijde van je woning kunnen verstoppingen optreden. Een schoolvoorbeeld is de septische put die overvol geraakt en die de ontlasting niet meer opvangt. Om dit probleem op te lossen bestaat er maar één mogelijkheid: de put helemaal ruimen zodat alles weer vlotjes verloopt. Een andere vaak voorkomende oorzaak is dat de bacterie houding van de (septische) put niet meer voldoende functioneert. Bijgevolg breken septische delen niet voldoende af en de voorziene septische put kan niet meer het werk doen wat ervan wordt verwacht. Dit komt heel veel voor wanneer de put inhoud hoger gelegen is dan de overloopbuis naar de riolering. Vaak verzakken de leidingen – vooral bij oudere huizen – waardoor de doorstroom in de leiding beperkt wordt.

Share.

About Author

Leave A Reply