Duurzame mode

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Duurzame mode is best een lastig begrip. In de fashion wereld gaat het immers veel om verschillende seizoenen en constante vernieuwing. Dat betekent een enorme productiesnelheid waarbij materiaal niet gerecycled wordt en er een impuls ontstaat om veel weg te gooien. Hoewel er in de mode steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid staat de industrie hierbij duidelijk nog aan het begin van verandering. In de tussentijd kun jij als consument al wel je steentje bijdragen voor duurzame omgang met mode. Benieuwd hoe?

Swap party

De eerste en meest belangrijke tip ligt misschien wel voor de hand: gooi niets weg! Het hele idee van iets als een circulaire economie of een circulaire productie is dat er zo min mogelijk afval gecreëerd wordt. In die zin is het goed om überhaupt jouw idee van afval eens onder de loep te nemen. Iets dat jij als afval ziet en weg wilt gooien, kan voor iemand anders of voor een ander product weer bruikbaar zijn. Speel hier dus op in. Een populaire manier om dat met kleding te doen is het organiseren van swap party’s. Je kunt met meerdere vrienden afspreken om allemaal je kledingkast op te ruimen. De spullen die jij weg wilt gooien kun je dan meenemen naar zo’n bijeenkomst. Wedden dat er vrienden zijn die met liefde bepaalde items uit jouw kast overnemen? Breng vervolgens de kleding die echt niemand wilt niet naar het afval maar naar de kringloop of een kledingcontainer. Deze kleren krijgen dan alsnog een nieuw leven. Overigens kun je oude kleding ook bewaren voor lappen bij het klussen of schoonmaken.

Herstel

Een tweede manier om duurzaam met kleding en mode om te gaan is gerelateerd aan het ruilen en hergebruiken ervan. Heb je er namelijk wel eens aan gedacht om je kapotte kleding simpelweg te herstellen? Zoals gezegd, kleding die echt niet meer draagbaar is kun je altijd ombouwen tot een oude lap om mee schoon te maken. Maar nu next-level: weet jij nog hoe je een knoop moet aannaaien of een broek moet omzomen? Onderdelen van de vroegere opvoeding en opleiding die we gelukkig kwijt zijn omdat ze alleen voor vrouwen waren, blijken nu toch wel ergens bruikbaar voor. En gelukkig kan dat tegenwoordig gewoon voor iedereen die wil. Vraag je moeder of oma eens om een naailes en je hebt de basics zo te pakken! Vanaf dan hoeft jouw kapotte kleding dus echt niet meteen meer bij het vuil. En misschien krijg je de smaak wel te pakken en leer je oude items om te zetten in iets moois of zelfs je eigen kleding te naaien!

Vintage

Nummer drie die in de duurzaamheidslijst niet mag ontbreken is natuurlijk die andere vorm van hergebruik: vintage! Helemaal hip en 100% duurzaam. In grote steden barst het tegenwoordig van de vintagewinkels en vintagemarkten. Maar ook bij jou in de buurt kun je mooie tweedehandskleding vinden, gewoon bij de kringloop. Toegegeven, het is een beetje een sport waar je echt de tijd voor moet nemen. Maar wanneer jij een goed oog hebt ontwikkeld voor pareltjes tussen de troep heb je een goudmijn in handen. Zo ben jij helemaal klaar voor een duurzaam modeseizoen!

Share.

About Author

Leave A Reply