In elke keuken vind je tegenwoordig wel een kokend waterkraan. Je kent ze vast, de Quooker kraan bijvoorbeeld. Deze kranen zorgen voor kokend water zonder dat je eerst een hele tijd op je waterkoker hoeft te wachten. Ideaal dus voor bijvoorbeeld het vullen van een pan water, het scheelt je ontzettend veel tijd, want het water kookt direct. Ook voor een lekker warm kopje thee of het afspoelen van de vaat is een kokend waterkraan ideaal. Niet alleen komt er kokend water uit de kraan, maar ook gewoon warm water. De meeste kokend waterkranen zijn zogeheten 3-in-1 kranen. Je kunt zowel koud, warm, als kokend water uit de kraan krijgen. Tegenwoordig zijn er zelfs kranen waar je bruisend of extra koud water uit kunt krijgen. Voordat je een dergelijke kraan aanschaft wil je misschien eerst weten hoe dat nou eigenlijk werkt zo’n kokend waterkraan. In deze blog leggen we je uit hoe de kraan werkt en hoe je de kraan kunt installeren.
Werking
Naast de normale waterleiding heb je bij een kokend waterkraan ook een aansluiting met een boiler die in de buurt van de kraan wordt geplaatst. Deze boiler kan bijvoorbeeld in een keukenkastje worden geplaatst, waar hij uit het zicht is en dus niet de inrichting verstoort. In de boiler wordt het water elektrisch verwarmd en bewaard, zodat het op elk moment beschikbaar is voor gebruik. De temperatuur van het water in de boiler kan oplopen tot zo’n 110 graden Celcius. Dit kan doordat de druk in de boiler hoger is dan buiten de boiler, waardoor het water sneller kan koken dan als de druk niet zo hoog is. Het water wordt in ieder geval altijd bij een temperatuur van meer dan 100 graden Celcius bewaard. Dit komt door het volgende. Als het water door de kraan stroomt, verliest het warmte, om ervoor te zorgen dat het water nog steeds kookt als het uit de kraan stroomt, wordt het water dus enkele graden boven het kookpunt verwarmd en bewaard. Zo heb je dus ten alle tijden kokend water. Uit een kokend waterkraan kun je ook warm water krijgen. Dit gebeurt door het mixen van koud water uit de waterleiding en kokend water uit de boiler te mengen. Zo hoef je niet meer een aantal seconden de kraan te laten lopen om warm water uit de kraan te krijgen en dit kan veel liters schelen op een dag als je veel warm water gebruikt.
Plaatsing
Bij de plaatsing moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste moet er in de buurt van de kokend waterkraan een plek zijn waar je bijvoorbeeld een pan of kopje neer kan zetten als je die vult. Het is namelijk niet verstandig om deze vast te houden tijdens het vullen, je kunt jezelf dan branden aan het kokende water. Ook moet de kraan natuurlijk boven een gootsteen worden geplaatst, zodat het water makkelijk weg kan lopen. Daarnaast moet er in de buurt van de kraan ruimte zijn om een boiler te plaatsen. Hoewel deze niet heel groot zijn, ben je er al wel snel een keukenkastje aan kwijt.