donderdag, juni 13

In 2023 weer subsidie voor warmtepompen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het afgelopen jaar waren de stijgende energiekosten een belangrijk onderwerp. En dat zal in 2023 niet veranderen. Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om te besparen op het energieverbruik. De overheid stimuleert het nemen van energiebesparende maatregelen zoals het installeren van een warmtepomp met behulp van de ISDE-subsidie ofwel de ‘Investeringssubsidie duurzame energiebesparing’. Dit jaar is hiervoor € 350 miljoen beschikbaar gesteld. Maar voor welke warmtepompen geldt deze subsidie en hoe hoog is de subsidie per warmtepomp? We vertellen het in dit artikel.

Subsidie voor all-electric & hybride warmtepompen

Afgelopen jaar is aangekondigd dat het vanaf 2026 verplicht is om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. Dat kan een hybride cv-ketel zijn, die kan samenwerken met je cv-ketel. Dit zorgt al voor een flinke besparing op je gasverbruik. Maar de zo geheten ‘ all-electric warmtepompen’  zorgen ervoor dat je 100% op je gasverbruik bespaart. Wanneer je een all-electric warmtepomp hebt en je kookt ook gasloos, dan kun je zelfs helemaal van het gas af. Het is goed om de mogelijkheden te overwegen en te kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

De ISDE-subsidie

Een hybride of een all-electric warmtepomp is een flinke investering. Om daarin tegemoet te komen heeft de Rijksoverheid de ISDE-subsidie geïntroduceerd. Dit zorgt ervoor dat de aanschaf een stuk aantrekkelijker wordt. De ISDE-subsidie geldt alleen voor bestaande bouw en niet voor nieuwbouw. En als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je deze subsidie binnen 24 maanden na het installeren van de warmtepomp aanvragen.

Hoe hoog is de subsidie?

De ISDE-subsidie geldt in principe voor alle typen warmtepompen, dus zowel voor all-electric als hybride warmtepompen. De hoogte van de subsidie die je ontvangt, hangt af van het type warmtepomp dat je laat installeren en het vermogen. In principe geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer subsidie je krijgt. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer uitgebreide informatie over de ISDE-subsidie, inclusief een rekentool waar je de hoogte van de subsidie mee kunt berekenen.

Mocht je dus een warmtepomp overwegen, dan is het goed om te weten dat je hier een mooi bedrag voor kunt krijgen aan subsidie. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten!

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply