woensdag, augustus 10

Op welke manieren kun je een coronatest aanvragen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De coronapandemie in ons land duurt ondertussen al bijna een jaar. Het werd een bijzonder moeilijk jaar met (een)complete lockdown(s) tot het maximaal versoepelen van de strenge voorzorgsmaatregelen en het opnieuw sluiten van bijvoorbeeld de horeca en van alle niet essentiële handelszaken. Ondertussen worden nog altijd coronatests uitgevoerd, nu zelfs vaak meer dan ooit. Maar op welke manieren kun je in ons land zo een coronatest aanvragen?

Testen op het coronavirus

Om de pandemie in ons land in te dijken en onder controle te houden kon tot voor kort iedereen met symptomen zich laten testen. Daar kwam op 1 december 2020 verandering in. Voortaan kunnen nu ook landgenoten zonder klachten zich laten testen wanneer ze risico lopen op een besmetting.

Coronatest afspraak maken

Een coronatest afspraak maken doe je op meerdere manieren. Bij klachten en symptomen ben je verplicht om je te laten testen. Een coronatest afspraak maken kan zowel online als telefonisch. Maak je zo een telefonische corona afspraak vanuit het buitenland? Dan bel je bij voorkeur naar +31 85 0659063, het gratis nummer 0800-1202 werkt namelijk niet altijd vanuit het buitenland. Voor het maken van een telefonische afspraak heb je je burgerservicenummer (BSN) nodig. Je vindt dit op een identiteitsbewijs zoals je pas of rijbewijs. Het telefoonnummer is 7 dagen per week bereikbaar tussen van 8.00 uur en 20.00 uur. Heb je geen klachten of vertoon je geen symptomen? Dan kan dat via de GGD nodig en de speciale CoronaMelder app.

Symptomen van een coronabesmetting

De belangrijkste symptomen van een mogelijke coronabesmetting zijn vooral:

  • Koorts
  • Gebrek aan energie en vermoeidheid
  • Pijn over gans je lichaam maar vooral spier-, keel- en- of hoofdpijn
  • Buikloop
  • Ontsteking van je bindvlies
  • Sterk vermindert of helemaal geen smaak- of reukvermogen
  • Huiduitslag en verkleuring

Coronatest afspraak maken bij ernstige klachten

Bij ernstige klachten zoals hoge en aanslepende koorts, last van benauwdheid of wanneer je je steeds zieker wordt bel je daarvoor je arts of de regionale huisartsenpost. Dat is zeker zo voor landgenoten uit de risicogroepen. Dat zijn in de eerste plaats 65- plussers 45- plussers met onderliggende aandoeningen. Die melden zich onmiddellijk bij een (huis)arts of de dichtst huisartsenpost. In levensbedreigende situaties zoals ademhalingsproblemen bel je altijd het noodnummer 112.

Coronatest afspraak maken bij de GGD

Heb je al enige tijd last symptomen of klachten die aan corona doen denken? Maak dan zeker een afspraak, telefonisch of online.

Coronatest online afspraak maken 

Wil je een coronatest afspraak online maken? Dat doe je met je DigiD via de speciale app of met sms-controle. Je kunt ook online een zelftest bestellen.

Share.

About Author

Leave A Reply