Shoppen op het internet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Online shoppen is een business dat al jaren aan het groeien is. Iedere dag zijn er steeds meer mensen die online bestellen en worden er steeds meer pakjes online bestelt. Nu alle winkels dicht zijn door corona groeit de business nog sneller dan verwacht. Er wordt van alles online bestelt van eten en drinken tot aan Harry potter boeken en decoratieve vazen. Tegenwoordig is alles online te verkrijgen.

Geschiedenis online winkels

Online winkelen is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar het is nog helemaal niet zo oud. Blo.com is 1999 opgericht en Google bestaat pas sinds 2002 in het Nederlands. De geschiedenis van online winkelen begint in het jaar 1979. Michael Aldrich was een Britse uitvinder en ondernemer. Hij bedacht een systeem dat gebruik maakte van een techniek waardoor online transacties konden plaatsvinden. De Engelse reisorganisator Thomas Holidays maakte daar gebruik van. Door middel van telefoonlijnen zet de Thomas een datanetwerk op voor lokale reiswinkels. Mensen konden toen online reizen boeken en betalen. Dit konden ze doen door via een modem te bellen naar Thomas. Hierna werden er nog een aantal andere van dit soort platformen bedacht.

De Brit Tim Berners-Lee vond in 1991 het World Wide Web uit. Hierdoor werd het mogelijk om bestanden te versturen en op te slaan. In 1994 werd het SSL-protocol ontwikkeld. Dit is een enorm belangrijk moment in de online shop geschiedenis, omdat dit protocol ervoor zorgde dat online shoppen een stuk veiliger werd. Dit opende veel deuren, omdat hierdoor banken begonnen met online systemen op te zetten en voor het eerst kon er online een pizza besteld worden.

In 1994 en 1995 worden Amazon en eBay opgericht. In Nederland begint postorderbedrijf Wehkamp een website waarop restgoederen geveild worden. In 1998 groeit de online shop business enorm, omdat Google wordt opgericht er komen hierdoor heel veel nieuwe webwinkels bij.

In de laatste 10 jaar zijn er ook een aantal ontwikkelingen geweest die online shoppen nog veilige en nog populairder maakte, zoals veiligere betalingsmethodes als iDEAL en PayPal.

Hoe groot is online shoppen

In 2018 alleen al bestede mensen in Nederland 23,7 miljard euro online. Dit is sindsdien alleen nog maar meer geworden en al helemaal sinds winkels dicht zijn door Covid-19. Doordat er steeds meer online geshopt wordt krijgen mensen ook meer verwachten. Mensen verwachten dat hun bestelde eten steeds sneller komt en willen ook niet meer een aantal dagen wachten op hun pakketjes. We willen dat alles sneller komt, maar we zijn niet bereid om daar meer voor te betalen. Maar liefst 20 procent van de Nederlanders is bereid meer te betalen voor een snellere levering.

Nederlanders sturen ook steeds meer pakketjes terug. Dit komt vooral, omdat heel veel kleding online besteld wordt. Er is namelijk een truc bedacht dat je een kledingstuk in meerdere maten bestelt en dan degene die niet passen dat je die terugstuurt. Je krijgt dan je geld voor de kleren die je terugstuurt terug.

De meest gekochte Items in Nederland zijn Schoenen en kleding, Elektronica, boeken, Huishoudelijke apparatuur, cosmetica, sportartikelen, speelgoed en andere kinderspullen en films.

Share.

About Author

Leave A Reply