donderdag, juli 18

Waarom planten gezond voor je zijn

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kamerplanten staan enorm gezellig in je woning. Ze zorgen voor kleur en een vrolijke sfeer. Daarbij zijn ze ook nog eens enorm goed voor je gezondheid. Hoe dat precies komt legt Kwekerij de Groot je in het artikel hieronder uit.

Ze verbeteren de luchtkwaliteit

Waarschijnlijk heb je op de basisschool al geleerd dat wij mensen leven op zuurstof (O2) en dat planten deze stof produceren door koolstofdioxide (CO2) uit de lucht op te nemen. De koolstof (C) gebruiken de planten om van te groeien, de zuurstof scheiden ze vervolgens weer uit. Door een paar planten in je woning te zetten, zorg je dus voor meer zuurstof in de lucht en daarmee voor een betere luchtkwaliteit.

 

Naast het feit dat planten voor meer zuurstof in de lucht zorgen, filteren ze ook fijnstoffen uit de lucht. Dit zijn hele kleine stofdeeltjes en andere schadelijke stoffen (bijvoorbeeld roet uit de open haard). Deze stoffen zijn erg slecht voor je en planten vangen deze stofjes op.

Ze werken kalmerend

Al in 2009 werd onderzoek gedaan naar het effect van een groene omgeving op de hoeveelheid cortisol in het lichaam. Cortisol is een stresshormoon en uit het onderzoek bleek dat mensen die veel planten om zich heen hebben, aanzienlijk minder cortisol in hun lichaam hebben. Planten verlagen dus de hoeveelheid stress en zorgen voor rust in je hoofd. Ze hebben ook een positieve invloed op je bloeddruk en hartslag, die worden namelijk beide lager in een groene omgeving. 

Je kunt je beter focussen

Groen is, zoals hierboven al een beetje beschreven wordt, een rustgevende kleur. Met planten in je omgeving kom je tot rust en ervaar je minder stress, waardoor je je dus ook beter kunt focussen. Zet dus bijvoorbeeld een plant in je kantoor, of op je bureau en dat kan dan al flink helpen om je te concentreren op je werk.

Ze zijn goed voor je gemoedstoestand

We voelen ons thuis tussen planten, dat zit diep in onze natuur, al heeft de een daar meer connectie mee dan de ander. Een groene omgeving zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor een beter humeur. Zit je een dag niet lekker in je vel, ga dan bijvoorbeeld even een wandeling door het bos maken. Dat kan enorm helpen.

Share.

About Author

Leave A Reply