Warmtepomp kosten, hoe zit dat?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dit artikel gaat over waterpomp kosten. Maar eerste wordt uitgelegd wat een warmtepomp is en vervolgens welke typen pompen er zijn.

Wat is een waterpomp

Een waterpomp gebruikt simpele natuurkundige processen. Hij neemt warmte op door het verdampen van vloeistof en geeft de warmte weer af bij het condenseren van het gevormde gas tot vloeistof. Daarbij wordt een compressor gebruikt om het gas onder hoge druk te brengen en een condensor. De warmte die vrijkomt wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. Er wordt gebruikgemaakt van natuurlijke warmtebronnen als de buitenlucht, de aarde of water. De genoemde vloeistof dient een erg laag kookpunt te hebben. Deze vloeistof, koudemiddel genoemd, kookt en verdampt bij lage temperaturen. De compressor wordt normaliter elektrisch aangedreven. Verder wordt aan het beschreven proces geen energie toegevoegd.

Typen waterpompen

Er bestaan diverse typen en de warmtepomp kosten hangen mede daarvan af. De typen zijn:

 • Water-water
  Hierbij wordt gebruikgemaakt van de temperatuur van het grondwater.
 • Grond-water
  In dit geval wordt de warmte van de grond gebruikt.
 • Lucht-water
  De omgevingstemperatuur wordt in dit geval gebruikt. Bij een lage omgevingstemperatuur levert dit type weinig warmte op.
 • Lucht-lucht
  Ook in dit geval wordt de omgevingstemperatuur gebruikt. Die wordt echter niet overgedragen op het water van een CV-installatie, maar aan lucht. Dit type lijkt veel op een airconditioningsysteem, maar werkt omgekeerd.
 • Hybride
  Hierbij vormen een lucht-water warmtepompsysteem en het CV-ketelsysteem een geheel. Dat betekent dat de CV-ketel bijspringt als het warmtepompsysteem niet voldoende oplevert

Kosten

Zoals gezegd hangen de warmtepomp kosten samen met het type pomp. Ruwweg lopen de warmtepomp kosten uiteen van € 4.000 tot € 25.000. De laagste kosten heeft het hybride type. Inclusief de CV-ketel en de installatie start dat bij € 5.000. De hoogste warmtepomp kosten heeft het grond-water-type. Die kunnen oplopen tot € 25.000, inclusief de boiler en de installatiekosten. De gemiddelde kosten, inclusief de installatie, per type warmtepomp zijn:

 • Lucht-water : € 10.000 – € 15.000
 • Lucht-lucht : € 4.000 – € 8.000
 • Grond-water : € 15.000 – € 25.000
 • Hybride : € 5.000 – € 7.000
Share.

About Author

Leave A Reply