donderdag, juni 13

Aan het twijfelen of een huurwoning een handige beslissing is? Wij hebben het antwoord

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moet ik een huis huren of kopen?

Als je wilt verhuizen, moet je de ultieme beslissing nemen. Welke optie is het beste voor u, een huurwoning of kopen?

Sommige mensen kunnen niet wachten om op de huizenladder te gaan staan – je kunt jezelf pas een echte volwassene noemen als je het kopen van je huis van je lijstje hebt afgevinkt, toch?

Maar een huis kopen is gewoon niet voor iedereen weggelegd

Wil je een huis dat van jou is, of voelt het net zo goed om in een huis te wonen dat van een huurbaas of vereniging is?

Een huis kopen betekent dat je alle verbeteringen kunt aanbrengen die je wilt, binnen redelijke grenzen.
Als je huurt, heb je vaak toestemming nodig van de huisbaas voor de meeste dingen – zelfs voor het ophangen van planken en het schilderen van muren.

Sommige huisbazen staan ook geen huisdieren of kinderen toe, dus het stichten van een gezin kan lastig zijn als je huurt.
Huren geeft je wel de flexibiliteit om te verhuizen zodra de minimale huurperiode afgelopen is.

Huur betalen of de hypotheek aflossen

Een groot deel van de maandelijkse hypotheekbetalingen gaat naar de rente op de hypotheek. Daarom duurt het zo lang om af te lossen.

Huren geeft je wel een extra flexibiliteit als de omstandigheden veranderen. Als je minder geld hebt, kun je makkelijker verhuizen naar een plek met een lagere huur of een antikraak contract aangaan. Antikraak wonen heeft bovendien het voordeel dat de huur erg laag is.

Een huis kopen in een gewilde buurt kan onbetaalbaar zijn, maar huren kan dan wel binnen je budget liggen.

Aan de andere kant krijg je als je elke maand huur betaalt, niets terug voor je investering. Daarom wordt huren vaak “dood geld” genoemd. Huurwoningen blijven eigendom van de verhuurder.

Als huren beter bij je past

Misschien vindt je dat wonen op een mooiere plek zwaarder weegt dan het voordeel van een stijgende investering.

Afhankelijk van waar je wilt wonen, kunnen maandelijkse hypotheekbetalingen in feite goedkoper zijn dan huurwoningen in hetzelfde gebied kosten.
Hoewel de huizenprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen, zijn de gemiddelde huurprijzen ook gestegen, terwijl de kosten van hypotheken zijn gedaald.

Het is dus de moeite waard om te kijken naar de gemiddelde kosten voor beide opties, om te beslissen wat voor jou het beste is.

Extra geld op zak of investeren in de toekomst

Als je een betaalbare hypotheekrente wilt, moet je in de meeste gevallen een aanbetaling doen.
Daarvoor heb je in elk geval vijf procent van de waarde van het huis nodig. Sparen voor een grotere aanbetaling kan leiden tot lagere maandelijkse aflossingen, maar dat kan een tijdje duren.

Die eerste aanbetaling is als een investering in het huis dat in de loop van de tijd in waarde zal stijgen.

Het huren van een huis of appartement brengt geen hoge aanvangskosten met zich mee
Dit geeft je mogelijk meer geld om mee te spelen op de korte termijn. Het geld dat je spaart voor een aanbetaling, kun je bijvoorbeeld besteden aan vakantie of een nieuwe auto of om de tuin aan te leggen.

Vrijheid of verantwoordelijkheid

Met het kopen van een huis komt een grote verantwoordelijkheid op je af.
Als er iets misgaat – een kapotte boiler of een lekkend dak, moet je het zelf oplossen. Daar kan wel eens een flink prijskaartje aan hangen.

Als je huurt, is het de wettelijke verantwoordelijkheid van je huisbaas om ervoor te zorgen dat dit soort problemen worden opgelost.
Als je geen doe-het-zelver bent, of geen geld gepaard hebt om de kosten voor dit soort reparaties te betalen, dan is het misschien aantrekkelijker om een huis te huren.

 

Share.

About Author

Leave A Reply