donderdag, juni 13

Welk afval mag in welke afvalbak?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Goed afval scheiden begint bij een goede kennis van welk afval in welke afvalbak mag. Dat is belangrijk, zo zorg je er immers voor dat het afval ook echt gerecycled kan worden en dat het niet alsnog verbrand moet worden. Het is echter lang niet altijd duidelijk welk afval nu precies in welke afvalbak mag. Om dat wat op te helderen, hebben we van de belangrijkste afvalstromen een kleine samenvatting voor je gemaakt.

Papier en karton

Het lijkt zo duidelijk: in de papier en karton container van Renewi mag enkel papier en karton. Dat klopt, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. Zo mag het papier en karton bijvoorbeeld geen plastic bevatten. Dat maakt dat veel verpakkingsmaterialen niet in de papier en karton container mogen. Verder moet het papier en karton schoon en droog zijn. Mag je een lege pizzadoos dan wel weggooien in de container? Ja, een paar vetvlekken en kruimels zijn geen probleem. Wanneer de doos echter druipt van het vet, moet deze bij het restafval.

Gft

Voor iedere afvalstroom zijn wel wat producten te bedenken waar je over twijfelt, zo ook bij gft. Gft staat voor groente, fruit en tuin. Al het groenafval mag dus in deze container. Denk hierbij dus aan tuinafval zoals onkruid (geen grond!), maar ook etensresten, zowel gekookt of gebakken, als rauw. Ook botten en visgraten mogen in het gft-afval en sinds kort mag je ook je theezakjes en koffiepads bij het gft weggooien.

Pdb

Veel mensen kennen de afkorting pdb niet. Pdb staat voor plastic, drankkartons en blik, dit is dus je plastic afval. Je begrijpt wel dat hier dus plastic afval in mag, maar ook drankkartons, zoals melkpakken en blik, zoals bierblikjes mogen in deze afvalbak. Verder zijn er ook twijfelgevallen, een bekende is bijvoorbeeld de chipszak. Sinds een paar jaar mogen chipszakken ook bij het pdb worden weggegooid. Dit omdat een chipszak grotendeels van plastic is gemaakt, met een dun metaallaagje. Wat wel belangrijk is, is dat het afval dat je weggooit in het pdb grotendeels vrij is van etensresten.

Share.

About Author

Leave A Reply