3 tips om op gewicht te blijven

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na maanden tot misschien wel jaren diëten is het moment eindelijk daar. Je hebt je streefgewicht behaald. Een gezond gewicht en je zit lekker in je vel. Het moeilijkste gedeelte is nu achter de rug, nietwaar? Helaas niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het de meeste mensen wél lukt om gewicht te verliezen, maar niet om op dit gewicht te blijven. Nadat ze heel wat kilo’s zijn afgevallen, leunen ze achterover en vallen ze vaak langzaam weer terug in hun oude voedingspatroon. Dit voedingspatroon heeft er echter ook eerder voor gezorgd dat je te zwaar werd en dat zal onherroepelijk nu ook weer gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je een balans vindt. Je kunt niet meer precies hetzelfde eten als hoe je eerst deed, maar zeer steng calorieëntellen is ook niet meer nodig. Maar hoe blijf je dan wel op gewicht? Wij zetten 3 tips op een rijtje.

1.    Maak een weekmenu

Het gaat bij veel mensen al fout doordat ze helemaal niet meer zo streng op hun eten letten. Waar ze eerst iedere week een duidelijke planning hadden, zien ze nu wel wat ze eten. Daarom is het belangrijk om een houvast te hebben. Bestel supermarkt online bij Butlon en stel jezelf iedere dag de volgende vraag: “wat gaan we eten vandaag?’ Alleen dan blijf je inzicht houden in je voedingspatroon.

Doe tevens bewust boodschappen. Een keer iets lekkers in het weekend is geen probleem, maar haal verder zo min mogelijk snoep, koek en chips in huis. Zo voorkom je onnodig snacken en zijn er minder verleidelijke dingen in huis wanneer je ’s avonds trek krijgt. Zo ben je eerder geneigd om voor gezonde alternatieven te kiezen.

2.    Weeg één keer per week

Wanneer je op je streefgewicht bent gekomen is het belangrijk dat je hier ook op blijft. Gooi daarom niet direct de weegschaal de deur uit, maar probeer iedere week een keertje te wegen. Zo weet je precies of het goed gaat of dat je toch geleidelijk weer aankomt. Wanneer je iedere week weegt, kun je dit probleem direct aanpakken indien dat nodig is. Het is vaak even zoeken naar de juiste balans. Het is dan ook niet gek als je de eerste weken af en toe nog een kilo bijkomt of afvalt. Zolang dit maar binnen de perken blijft.

Let op: weeg altijd na een dag ‘gezond ‘eten. Wanneer je de ochtend na een keer eten bestellen butlon.com of fast food delivery amsterdam op de wegschaal gaat staan, is de kans groot dat je minstens een kilo zwaarder bent. Een kilo aankomen in een dag is echter bijna onmogelijk, dus dit zal voornamelijk vocht zijn. Drink voldoende water, eet gezond en de volgende dag is het weer zo goed als weg. Hou hier rekening mee, zodat je niet onnodig teleurgesteld zult zijn.

3.    Geniet met mate

Het is echt niet nodig om je gehele leven alle ongezonde dingen af te zweren. Het zijn immers vaak de ongezonde dingen waar we echt naar verlangen. Door deze cravings te negeren is de kans juist groot dat je eetbuien krijgt, met alle gevolgen van dien. Geniet daarom gewoon lekker, maar doe dit met mate. Kies er bijvoorbeeld voor om 1x in de week (denk aan de zaterdagavond) even niet met je gewicht bezig te zijn. Trek een keer een zak chips open, kies voor lekkere borrelhapjes of bestellen eten enschede. Zo hou je het veel beter vol en het zal je gewicht uiteindelijk weinig kwaad doen.

Share.

About Author

Leave A Reply