donderdag, juli 18

7 bespaartips voor thuis die tijd en geld opleveren

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wil je graag meer tijd en af en toe ook wat geld overhouden? Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen snel en makkelijk bespaart in huis. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Tip 1: Huur huishoudelijke apparatuur

Is een huishoudelijk apparaat toe aan vervanging? Koop niet, maar huur het. Door te huren kun je zonder hoge aanschafkosten een innovatief en duurzaam apparaat gebruiken. En werkt het apparaat niet zoals het zou moeten? Bel het verhuurbedrijf en zij lossen het voor je op. Wil je graag een wasmachine, koelkast of vaatwasser huren? Slim. Want zo bespaar je op de energie- en waterrekening. De huishoudelijke apparaten die je huurt zijn vaak extra zuinig in gebruik. En omdat je geen omkijken hebt naar reparaties of vervanging bespaar je ook nog eens tijd.

Tip 2: Gebruik wasbare producten

Koop zo min mogelijk (plastic) wegwerpproducten. Zo gooi je minder weg en bespaar je geld, want het product raakt niet op. Je hoeft dus niet snel een nieuw exemplaar te kopen. Veel producten die vroeger alleen voor eenmalig gebruik waren zijn nu verkrijgbaar in een herbruikbare variant. Zoals; rietjes van siliconen of RVS, koffiecups die je zelf kunt vullen, wattenschijfjes van katoen en wasbare food wraps in plaats van plastic boterhamzakjes.

Tip 3: Ga bewust met de verwarming om

Laat de thermostaat niet dag in, dag uit op dezelfde temperatuur staan. Pas het aantal graden op basis van dag, nacht, wel of niet thuis en het seizoen. Sluit, vooral in de herfst en winter, alle deuren. Zo blijft de kou buiten en ontsnapt de warmte niet. Verwarm verder alleen de kamers waar je veel tijd doorbrengt. Zet de thermostaat overdag, als je niet thuis bent op 15 graden en als je wel thuis bent op 19 graden. Doe een trui aan als je het koud krijgt. Zo heb je het lekker warm en het scheelt stookkosten. En denk eraan om een uur voordat je ’s avonds naar bed gaat de thermostaat terug te zetten naar 15 graden. Met al deze kleine aanpassingen bespaar je snel al enkele honderden euro’s per jaar.

Tip 4: Douch korter en bespaar water

Door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken bespaar je gas én water. En het mooie: je merkt er amper iets van. Iets korter douchen zal misschien even wennen zijn, maar ook na een douchebeurt van maximaal 5 minuten ben je echt wel fris en fruitig. Een waterbesparende douchekop beperkt het aantal liter water dat per minuut wegstroomt aanzienlijk als je het vergelijkt met een normale douchekop. En al helemaal als je het vergelijkt met een regendouchekop. Houd je wel van een uitdaging? Douch eens koud! Dit is goed voor de energierekening en het geeft je lichaam een verkwikkende energieboost.

Tip 5: Start met lenen en ruilen

Door minder te kopen en meer te lenen of te ruilen bespaar je veel geld. Niet alles hoeft gloednieuw of gekocht te zijn. Er zijn best veel spullen die je waarschijnlijk niet dagelijks nodig hebt. Een backpack of grasmaaier bijvoorbeeld. Leen het van een vriend of een goede buur. Heb je kleding liggen die je nooit (meer) draagt, maar er nog wel goed uitziet? Ruil het met een vriendin. Zij heeft vast ook nog wel zo’n stapeltje liggen.

Tip 6: Stop met stand-by

Wist je dat apparaten die op stand-by staan stiekem nog stroom verbruiken? Zonde, want als je het apparaat niet daadwerkelijk aan het gebruiken bent is het verspilling. Door apparaten uit te zetten bespaar je stroom en geld. Al is het misschien niet veel, alle beetjes helpen. Of haal als het even kan de stekker uit het stopcontact. Dit is niet altijd handig, maar werkt wel goed voor koffie- of espressoapparaten, laptops, föhns en opladers van smartphones.

Tip 7: Gebruik de eco-stand

Veel nieuwe, innovatieve huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of droger hebben een eco-stand of een variant daarop. Deze stand zorgt ervoor dat er nooit meer elektriciteit, water of gas wordt gebruikt dan nodig. Het programma doet er dan wel wat langer over, maar het bespaart veel water en energie. En dat zie jij terug op energie- en waterrekening. Heeft jouw wasmachine, vaatwasser of droger geen eco-stand en is het tijd voor een nieuwe? Koop er eentje die dit wel heeft. Vaak deze apparaten wel wat duurder in aanschaf dan minder zuinige exemplaren. Komt het financieel even niet uit, maar wil je wel graag duurzamer wassen of drogen? Dan is huren een goed alternatief. Je kunt een wasmachine, vaatwasser of droger huren bij verschillende bedrijven van verschillende merken. En dit zijn bijna altijd hele duurzame modellen.

Share.

About Author

Leave A Reply