donderdag, juli 18

Het voorkomen en genezen van schimmels in je huis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Schimmels in huis, misschien krijg je al rillingen bij het lezen van die woorden. Heel begrijpelijk. Niemand zit namelijk te wachten op die vieze vlekken. Het blijkt ook nog eens slecht te zijn voor je gezondheid. Als je vocht en schimmel in huis hebt, loop je meer kans op ademhalingsproblemen, infecties van de luchtwegen, allergieën of astma. Vocht en schimmel kunnen ook het immuunsysteem aantasten. Dat klinkt allemaal op zijn zachts gezegd, niet best. Toch komen schimmels in huis vaker voor dan je denkt. Met name op vochtige plekken zoals bij daken, ramen, badkamers en regenpijpen komen schimmels vaak voor. In deze blog lees je hoe je schimmels kunt voorkomen, en hoe je het kunt verhelpen als het toch zijn weg in je huis gevonden heeft. 

Schimmel voorkomen

Controleer allereerst op lekken in je huis. Het is zeker de moeite waard om je huis grondig te controleren op lekken of barsten die overtollig vocht in huis kunnen brengen.

Veel voorkomende plekken die gecontroleerd moeten worden zijn onder gootstenen, achter toiletten, rond je wasmachine en vaatwasser, in de badkamer en onder radiatoren. Als je een lek vindt, bel dan een loodgieter. Schimmel in plafonds kan tevens worden veroorzaakt door verstopte afvoerbuizen.

Luchtontvochtiger

Gebruik ook een luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid naar een ingesteld niveau, waardoor je huis minder vatbaar wordt voor dingen als schimmel en huisstofmijt. De eerste keer dat je een luchtontvochtiger gebruikt zul je misschien verbaasd zijn over het water wat dat ding verzamelt. Sommige ontvochtigers kunnen tot 20 liter water verzamelen in slechts een paar uur. Dit is vaak alleen maar bij het eerste gebruik, maar bij regelmatig gebruik zal het vochtgehalte in de lucht dalen.

Ventileren

Zet ook lekker je ramen open. Hoewel het verleidelijk is om tot het voorjaar de ramen potdicht te houden, is het goed om je huis zoveel als mogelijk is te laten ventileren. Keukens en badkamers lopen het grootste risico op schimmelvorming, dus zet tijdens het koken of douchen een raampje open voor een korte periode om het vocht het huis uit te laten stromen in plaats van zich op te laten hopen. Je kunt ook ventilatieroosters in je ramen laten aanbrengen als je een beetje een koukleum bent.

Schimmel genezen

Wanneer schimmelvorming zich al heeft voorgedaan is dit uiterst vervelend, maar geen ramp. Je kunt het vrij gemakkelijk zelf oplossen. Probeer bijvoorbeeld zelfgemaakte oplossingen. De natuurlijke zuren in witte wijnazijn zijn bijzonder effectief in het verwijderen van bepaalde schimmels, en veilig om te gebruiken bij het schoonmaken.

Haal in de supermarkt om de hoek een fles van het witte spul en doe het in een spuitfles. Spuit het op het oppervlak waar de schimmel groeit en schrob het met een borstel of spons. Niet alleen verwijdert azijn effectief schimmel, maar door je huis regelmatig met azijn schoon te maken voorkom je ook dat de schimmel terugkomt.

Als alle andere middelen mislukken, is het tijd voor het chemische spul. Er zijn honderden producten die je mogelijk kunnen helpen. Van dikke schimmelwerende verf tot schimmeldodende spray, ze kunnen de groei tot wel zes jaar lang tegenhouden. Als het probleem zich opnieuw voordoet, vraag dan een specialist om er naar te kijken. 

Share.

About Author

Leave A Reply