donderdag, juni 13

Alles over 360 graden video’s

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een videomaker maakt tijdens het filmen van een video vaak de afweging over wat hij wel en niet in beeld gaat brengen. Dat kan een voordeel zijn want hij of zij bepaalt zelf wat de kijker wel en niet te zien krijgt. Maar je hebt ook te maken met belemmeringen, wat de kijker ziet niet wat er naast of achter de camera gebeurt. Met 360 graden videocamera’s heb je deze belemmering niet meer. Maar wat zijn dit precies voor camera’s en waar moet je rekening mee houden wanneer je hiermee aan de slag gaat?

Wat is een 360 graden video?

Er zijn aardig wat termen die gebruikt worden in de wereld van 360 graden media, denk aan virtual reality tot augmented reality. Het getal 360 gaat over de beeldhoek waarmee een 360 graden video gefilmd is, dit is een volledige cirkel. Je hebt hier dus niet te maken met een beeld zoals bij een ‘normale’ video, maar bij een 360 graden video komt de hele omgeving in beeld. Jezelf afvragen wat er achter de camera gebeurt is dus verleden tijd wanneer je 360 media inzet

Gelijkenissen en verschillen tussen 360 graden video en VR

360 graden video’s zijn niet hetzelfde als virtual reality, maar er zijn toch overeenkomsten. De overeenkomst is dat je een 360 graden video kunt bekijken met een virtual reality-bril. Met een VR-bril kun je om je heen kijken, zo lijkt het alsof je echt aanwezig bent op de plaats waar de video is gefilmd. Het verschil is dat je bij een 360 graden video maar één standpunt kunt innemen, terwijl je bij een VR-wereld elk standpunt wat je wilt in kan nemen. 

2D en 3D video’s

Een belangrijk verschil dat je verder nog hebt tussen verschillende 360 graden video’s is of ze 2D of 3D zijn. Bij 3D, ookwel stereoscopische 360 genoemd, is er diepte-informatie opgenomen tijdens het filmen. Je kunt bij 3D dus niet alleen om je heen kijken, maar je kunt ook echt de diepte ervaren. Dat komt doordat er tijdens het filmen twee camera’s gebruikt zijn. Deze twee camera’s hadden tijdens het filmen dezelfde afstand als die jouw ogen van elkaar hebben. 3D 360 graden video’s kun je alleen bekijken met een VR-bril of videobril, dit omdat allebei je ogen een net ander beeld te zien krijgen. Bij 2D is het ook mogelijk om de video op een scherm te zien, je kunt hier geen diepte in waarnemen.

Share.

About Author

Leave A Reply