vrijdag, januari 24

Hoe behandel je je fietsketting?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het is voor een fiets essentieel dat de ketting naar behoren werkt. Wanneer dit niet het geval is, werkt de fiets niet meer. Daarnaast kan het zijn dat de fietsketting slap komt te staan. Als dit gebeurd is het zaak om deze weer strak te zetten. Ook een fietsketting smeren kan handig zijn als deze er vaak af gaat. Je smeert een fietsketting om er voor te zorgen dat hij gemakkelijk en snel in de tandwielen valt. In dit blogbericht gaan we je vertellen wat je kunt doen om je fietsketting te behandelen

Schoonmaken van je fietsketting

In eerste instantie is het belangrijk om je fietsketting goed schoon te maken. Pas wanneer hij goed schoon is, kun je beginnen met het behandelen van de ketting. Een fietsketting schoonmaken doe je door koud water over de ketting heen te halen. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit, omdat je hiermee niet in de hand hebt waar het water heen gaat. Hierdoor kan het bijvoorbeeld in de remkabels terecht komen. Een tuinslang kun je hiervoor wel gebruiken. Deze is namelijk wat rustiger waardoor je hem gemakkelijker kunt besturen. Als je de hele ketting hebt voorzien van koud water, kun je hem verder schoonmaken met een sopje en een spons. Hiermee kun je bij delen komen waar je met de tuinslang niet makkelijk komt. Tot slot kun je het afmaken met een messing borstel. Smeer deze in met WD 40 en zorg ervoor dat je geen delen onbehandeld laat. Je kunt bijvoorbeeld ook de tandwielen direct meenemen.

Behandeling van de fietsketting

Nadat je de fietsketting grondig hebt schoongemaakt, ga je hem behandelen. Dit zorgt ervoor dat de ketting weer goed gaat draaien en hij gemakkelijker in de tandwielen komt te zitten. Je behandelt de fietsketting met smeerolie. Deze dient door te dringen in de lagers, omdat hier de meest slijtage gevoelige onderdelen van de fiets zitten. Gebruik nooit teveel smeerolie. Dit kan namelijk ophopingen veroorzaken. Dit wil je koste wat het kost voorkomen. Je hoeft de overige delen van de ketting ook niet met een dikke laag in te smeren. Tot slot kun je de buitenkant van de ketting schoonmaken met een droge doek. Vervolgens hoef je alleen nog maar de versnellingen te checken, om er zeker van te zijn dat alles goed verloopt.

Slijtage van de ketting controleren

Na het behandelen van de fiets, wil je natuurlijk voorkomen dat de fiets kapot gaat. Het is daarom belangrijk om de slijtage van de ketting in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig de fiets controleert op eventuele slijtage. Deze kunnen direct zichtbaar zijn in de vorm van roest, maar het kan ook in de tandwielen zitten.

Share.

About Author

Leave A Reply