donderdag, september 21

Hoe onderhoud je je aluminium kozijnen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aluminium kozijnen zijn tegenwoordig helemaal hot. Gek is dat niet, want de strakke en moderne uitstraling die ze hebben past erg goed bij de uitstraling van veel nieuwe woningen van tegenwoordig. Bovendien zijn aluminium kozijnen ook nog eens erg sterk, duurzaam, goed isolerend en veilig. Ook staan ze bekend om het feit dat ze onderhoudsarm zijn. Maar waar bestaat het onderhoud van aluminium kozijnen dan precies uit? Je leest het in dit artikel.

Periodiek onderhoud van aluminium kozijnen

Net als kozijnen van ieder ander materiaal zal je je aluminium kozijnen om de zoveel tijd van een onderhoudsbeurt moeten voorzien. Heel vaak hoeft dit gelukkig niet. Hoe vaak precies hangt onder meer af van je woonsituatie. Want woon je in een drukke stad, dan zal je je kozijnen vaker moeten schoonmaken dan als je op het platteland woont. In het eerste geval raden we vier keer per jaar aan, in het laatste geval twee keer per jaar.

Hoe maak je de kozijnen dan schoon? Dit begint met het schoonspoelen van de kozijnen met lauw water. Vervolgens behandel je ze met een mild schoonmaakmiddel. Het is belangrijk dat je niet een te agressief middel gebruikt; je wilt immers niets kapotmaken. Vergeet ook niet de schuifbare delen van je kozijnen mee te nemen.

Aluminium kozijnen verven

Wil je je aluminium kozijnen een andere kleur geven? Aluminium kozijnen verven is een klus die vaak misgaat. Meestal omdat men gewone verf gebruikt, terwijl dit helemaal niet goed hecht aan aluminium. Kies daarom altijd voor watergedragen acrylaat verf. Ook is het belangrijk dat je je kozijnen voordat je begint met verven brandschoon maakt. Dit voorkomt dat de verf er later weer afbladdert. 

Bepaal voordat je begint ook of je aluminium kozijnen geanodiseerd of gemoffeld zijn. Geanodiseerde aluminium kozijnen zijn namelijk lastiger te verven, omdat hier een dunne oxidelaag opzit die corrosie voorkomt. Hierdoor hecht verf er een stuk lastiger op. Wil je geanodiseerde kozijnen dus een andere kleur geven, dan is het nodig om ze eerst te stralen of te beitsen om ervoor te zorgen dat de verf blijft zitten.

Heb je naast aluminium kozijnen ook aluminium deuren of schuifpuien? Dan kun je voor het onderhoud hiervan ongeveer dezelfde werkwijze hanteren.

Share.

About Author

Leave A Reply