Mondkapje dragen met bril: hoe voorkom je beslagen glazen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Al vanaf 1 juni is het landelijk verplicht om een mondkapje te dragen wanneer je reist met het Openbaar Vervoer. Toch heeft nog lang niet iedereen hier gebruik van gemaakt. In de tussentijd is er echter veel veranderd. Dit begon met een dringend advies in september om ook mondkapjes in publieke ruimtes, zoals de supermarkt, te dragen. Sinds december is dit advies echter overgegaan in een landelijke verplichting. Hoewel het dragen van een mondkapje voor iedereen echt even wennen is, zijn er ook groepen mensen die nog nét wat meer hinder ervaren. Want hoe voorkom je als brildrager bijvoorbeeld dat de glazen van je bril beslaan?

Oorzaak van een beslagen bril

Een beslagen bril is misschien wel het meest vervelende wat je als brildrager kan overkomen. Op het stukgaan van je bril na natuurlijk. Wanneer je echt niet zonder bril kan, is het uiteraard ook geen optie om dan maar zonder bril naar publieke ruimtes af te reizen. Maar waarom veroorzaken mondkapjes dan ook zo enorm veel hinder op dit gebied?

Wanneer je geen mondkapje draagt, dan verdwijnt alle uitgeademde lucht gewoon in de buitenlucht. Bij het dragen van een mondkapje wordt dit verhinderd. De uitgeademde lucht verdwijnt niet in de atmosfeer, maar stuurt deze lucht richting de bril. De koude glazen zorgen vervolgens voor een lastig contrast met de warmtedamp. Ooit wel eens uitgeademd op koud glas? Dan ontstaat er ook condens. Ditzelfde gebeurt wanneer je een bril draagt in combinatie met een mondkapje.

Op een andere manier ventileren

De meeste mensen kiezen ervoor om het mondkapje op de meest eenvoudige manier te dragen. De elastiekjes worden parallel aan elkaar boven en onder het oor gebonden. Een simpele manier en zeer doeltreffend. Mits je een bril draagt. Want door het mondkapje op deze manier te dragen, ontstaat er maar één mogelijke manier van ventilatie. De luchtstroom kan nu namelijk enkel naar de bovenkant van het kapje stijgen. Hierdoor krijgen de glazen direct een hele grote hoeveelheid warmtedamp te verwerken.

Er is echter ook een andere methode. Een manier van dragen die al heel wat jaren door professionals wordt gebruikt. Hierbij laat je de elastiekjes kruisen. Daardoor komt het gedeelte wat eerst boven de oor kwam, nu onder de oor en vice versa. Dit heeft verschillende voordelen. Door deze andere manier van dragen ontstaan er namelijk twee verschillende ventilatiemogelijkheden aan de zijkanten van het mondkapje. Hierdoor wordt de warmtedamp verdeeld, waardoor de brilglazen minder te verduren krijgen en niet zullen beslaan.

Glazen schoonmaken voor vertrek

Nog een andere mogelijkheid is om de brilglazen nog even goed schoon te maken alvorens je vertrekt naar een publieke ruimte. Gebruik zeep en water, laat de bril goed drogen en draag de bril zoals je dat normaal ook zal doen.

De zeep vormt een actieve stof die de oppervlaktespanning verlaagt. Daardoor zal de warmtedamp voor langere tijd minder effectief zijn op de brilglazen. In het dagelijks leven wordt deze methode al veel langer gebruikt om het beslaan van diverse soorten glazen en ruiten te voorkomen.

Let op: mondkapjes kopen dragen bij aan het voorkomen van besmettingen, maar zijn geen vervanging voor de verplichte 1,5 meter afstand die gehouden moet worden!

Share.

About Author

Leave A Reply