Waar let je op bij het kopen van nieuwe verf?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Is jouw woning toe aan een frisse opknapbeurt? Dan kun je het natuurlijk groots aanpakken en het gehele interieur op de schop doen, maar je kunt het ook klein houden en bijvoorbeeld enkel een frisse laag verf op de muren aanbrengen. Dat verf van essentieel belang is voor het verkrijgen van de juiste sfeer is eigenlijk algemeen bekend. Wat mensen vaak echter niet weten is dat het kiezen van de juiste verf hierbij nóg belangrijker is. Wanneer je de verf niet op de juiste manier aanbrengt, de verkeerde kleurkeuze maakt of simpelweg een verkeerd merk koopt, dan loop je het risico dat jouw poging tot opfrissen van de woning mislukt.

Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe verf? Tegenwoordig is het aanbod zó groot, dat het soms heel lastig is om te weten welke verf geschikt is. Kies je voor Sikkens verf of toch een B-merk? Welke RAL kleur is de geschikte keuze? Moet je nu wel of geen grondverf gebruiken? Duizelt het je al? In dit artikel helpen we je graag een beetje op weg. Want waar let je nu op bij het kopen van nieuwe verf?

Wanneer gebruik ik grondverf?

Vol trots reken je enkele blikken verf bij de verfwinkel af. Blij dat het je éindelijk is gelukt om de juiste verf te kiezen. Voordat je de winkel verlaat, hoor je echter nog wel een stemmetje achter je: ‘Oh, vergeet je ook geen grondverf mee te nemen?’ Hoewel je vriendelijk probeert te blijven, klinken er krachtermen in je onderbewustzijn. Grondverf? Waarom dan? Moet ik echt nóg iets uit gaan zoeken? Dat verven is toch écht een stuk lastiger dan je had gedacht.

Gelukkig hebben we goed nieuws. Grondverf is namelijk zeker niet in alle gevallen noodzakelijk. Meestal is licht opschuren van een materiaal voldoende om direct de benodigde verflaag aan te brengen. Ook op muren binnenshuis kun je vrijwel altijd direct beginnen met het verven met de door jou gekozen kleur. In sommige gevallen is het echter wel degelijk verstandiger om voor grondverf te kiezen. Dit zien we met name bij producten van onbehandeld hout. Deze hebben een krachtige zuigende werking, waardoor de verf veel minder effectief blijft zitten. Met grondverf zorg je voor een extra hechtingslaagje, waardoor de verf beter tot haar recht zal komen.

Wanneer jouw muren ook een sterk zuigende werking hebben, dan is het verstandig om hiervoor een primer te gebruiken. Zo voorkom je dat je straks eerst verschillende lagen verf aan kunt brengen en vervolgens nog steeds niet tevreden bent met het resultaat. Grondverf maakt schilderen dus uiteindelijk een stuk gemakkelijker.

A-merk of B-merk?

Naast ontzettend veel verschillende kleuren zijn er ook onwijs veel verschillende merken om uit te kiezen. Hierbij maken we onderscheid tussen A-merken en B-merken. A-merken zijn kwalitatieve merken zoals Sikkens en B-merken vaak huismerken van een grote bouwmarkt. Hoewel je met beide goed kunt schilderen, zijn er wel degelijk verschillen. En dat hangt niet alleen samen met een groot prijsverschil.

Het grootste verschil ligt hem toch wel in de balans van de grondstoffen die in de verf worden gebruikt. Bij B-merken zien we vaak minder kwalitatieve grondstoffen terug en is de balans ver te zoeken. Hierdoor hecht de verf zich minder goed aan de oppervlakte en zal deze vaak ook over een minder lange levensduur beschikken.

B-merken zijn prima als oplossing voor de korte termijn. Wanneer je echter op zoek bent naar een oplossing voor de lange termijn, dan is het verstandiger om voor een A-merk te kiezen. Zo weet je zeker dat je jaren van het schilderwerk kunt genieten.

Share.

About Author

Leave A Reply