Omgaan met diabetes: 3 hulpmiddelen die je moet hebben

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Heb je diabetes? Zorg er dan voor dat je er goed mee omgaat en de juiste hulpmiddelen in huis hebt. Lees hieronder welke drie hulpmiddelen je moet hebben om je diabetes onder controle te krijgen.

 

Welke hulpmiddelen heb je nodig?

Er zijn diverse hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je diabetes hebt:

Meten van je bloedglucose door teststrips of een meter

Het meten van je bloedglucosewaarden is belangrijk, deze meet je met een bloedglucosemeter. Testen met een glucosemeter en teststrips gaat als volgt:

Je schuift een teststrip in de bloedglucosemeter. Dit is een klein smal strookje met een elektrode wat een absorberend laagje bevat om een druppel bloed mee op te nemen. Vervolgens pak je een prikpen en prik je in je vinger, er onstaat een druppeltje bloed. Door de bloeddruppel tegen het absorberende gedeelte van de teststrip aan te houden wordt je bloedglucosewaarden opgemeten. Binnen een paar seconden krijg je op een waarde in mmol/l op het scherm te zien. Dit is de waarde die aangeeft hoeveel glucose er in je bloed zit.

De onmisbare prikpen

Om je bloedglucosewaarden te kunnen meten heb je naast een glucosemeter en teststrips een prikpen en lancetten nodig. Je hebt niet meer dan een druppel bloed nodig. Je moet een lancet (soort naald) in de prikpen stoppen. Je kunt de prikpen aanspannen en de prikdiepte verstellen. Door op het knopje van de prikpen te drukken schiet de naald (lancet) door de huid. Zo ontstaat er een bloeddruppel die je op de teststrip kunt aanbrengen. Na gebruik kun je de lancet weggooien.

 

Insuline waardes meten? Ga voor een insulinepen.

Iemand met diabetes type 1 moet iedere dag insuline injecteren. Dit is zeer eenvoudig om te doen door een navulbare insulinepen te gebruiken. Zo’n insuline pen kan je vullen met insuline-ampullen. Voeg de insulinepomp aan de pen toe en injecteer jezelf met insuline. Er zijn ook insulinepennen die al voorgevuld zijn. Overleg goed met je deskundige welke insulinepen op jou van toepassing is. Het kan namelijk per huiddikte verschillen. Verder legt een deskundige je uit hoe je moet prikken.

Bestel je hulpmiddelen bij de Diabetescentrale

Share.

About Author

Leave A Reply