donderdag, juli 18

Ongemakken na de bevalling

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In films en boeken wordt de tijd na een bevalling vaak afgebeeld als een fijne, vrolijke en gelukkige periode. Natuurlijk ben je ook erg gelukkig, omdat je een gezond kindje op de wereld hebt gezet. Helaas vertelt een film er niet bij dat het doen van een bevalling erg zware inspanning vereist en dat je na de tijd nog weken last hebt van bepaalde ongemakken. Des te meer reden om je eens goed in de watten te laten leggen door familie, vrienden en natuurlijk de kraamhulp uit Nijmegen. Welke ongemakken komen er voor na een bevalling?

Bloedverlies

Na een bevalling kan je zeker nog tot zes weken flink last hebben van bloedverlies. Dat wordt veroorzaakt door een wond in de baarmoeder die van de placenta komt. Dit kost tijd om te helen. Dat bloedverlies kan geleidelijk komen, maar je kan ook flinke stolsels verliezen. Soms worden deze zelfs zo groot als een tennisbal. Het is daarom aan te raden om in de weken na de bevalling nog kraamverband te dragen, om het bloedverlies op te vangen. Blijft het bloed er maar uitstromen en is je kraamverband binnen de kortste keren doordrenkt, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Naweeën

Als je denkt dat je na de bevalling af bent van die vervelende weeën, kan je bedrogen uitkomen. Na de bevalling moet de baarmoeder weer in haar normale grootte worden gebracht, wat flinke krampen met zich mee kan brengen. Vaak zijn deze net zo heftig als een wee tijdens de bevalling. Als de pijn te heftig wordt, kan je er paracetamol voor innemen. Ook een warme kruik wil wel eens helpen.

Plassen

Plassen kan de eerste tijd na een bevalling erg onprettig aanvoelen. Vooral als je flink bent uitgescheurd en haar hechtingen hebt zitten, geeft het een erg branderig gevoel. Ook ben je gevoeliger voor infecties. Om de pijn tegen te gaan en de kans op een infectie te bestrijden, wordt er aangeraden om tijdens het plassen de vagina te spoelen met water. Zo houd je de boel enigszins schoon en beperk je het branderige gevoel dat veroorzaakt wordt door het zuur in de urine.

Share.

About Author

Leave A Reply