donderdag, juli 18

Tips bij het scheiden van restafval

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In Nederland gooien we ontzettend veel afval weg. In totaal komt het op jaarbasis neer op meer dan 450 kg per persoon. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van dit afval hergebruikt kan worden is goed afval scheiden wel zo belangrijk. Hier kun je thuis al mee beginnen. Steeds meer huishoudens hebben drie of zelfs vier verschillende rolcontainers in de tuin staan. Deze zijn bestemd voor onder meer plastic afval, oud papier en groente- fruit- en tuinafval. Past het hier niet bij? Dan kun je het meestal bij het restafval gooien.

Afval in de juiste bak

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen bij het scheiden van je afval is de juiste container gebruiken voor je afval. Krijg je bijvoorbeeld wekelijks een pakketje folders in een plastic hoesje? Gooi dit hoesje dan niet in de papiercontainer. Gebruik de plasticcontainer dan weer alleen voor plastic afval, blik en drinkpakken. In vrijwel elke stad en ieder dorp staan ook grote glascontainers. Hier kun je glazen flessen en potjes van bijvoorbeeld sauzen en broodbeleg kwijt. Op deze manier draag je bij aan een zo optimaal mogelijke recycling van je afval. Ook blijft er zo minder restafval over. Juist dit restafval is lastiger te recyclen.

Restafval

Goed afval scheiden is dus een goed idee om zo min mogelijk restafval over te houden. Op deze manier kun je de inhoud van je restafvalbak tot minimaal de helft reduceren. Je kunt al in huis beginnen met het scheiden van je afval, zodat je minder restafval overhoudt. Afval dat je echt niet anders gescheiden kan worden zoals wegwerp luiers en incontinentiemateriaal, kattenbakvulling, pizzadozen, cd-hoesjes mogen wel altijd bij het restafval. Deze producten kunnen nog niet goed gerecycled worden en zullen verbrand worden.

Voordelig van je restafval af

Steeds meer gemeenten werken met een systeem waarbij je bij elke keer afval verwijderen moet betalen. Voor bedrijven en ondernemers is afval afvoeren via een afvalverwerker een populaire optie. Toch is dit meestal niet bepaald goedkoop. Dat is erg vervelend, want je afval is voor jou alleen nog maar overbodig spul. Bekijk daarom op vergelijkjeafval.nl hoe je op een betaalbare manier van je restafval af kunt komen.

Share.

About Author

Leave A Reply