Waarom is een autoverzekering verplicht?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In Nederland heb je als autobezitter met enkele verplichtingen te maken. Zo moet je bijvoorbeeld wegenbelasting betalen, terwijl je ook verplicht een autoverzekering afsluiten. Een auto verzekeren klinkt op zich heel logisch, maar waar komt deze verplichting precies vandaan? En geldt deze regel ook in het buitenland?

Schade aan andere weggebruikers

In ons land geldt de volgende regel: elke auto die van het openbare wegennet gebruik maakt, moet minimaal WA verzekerd zijn. Dit betekent dat de schade die jij aan andere auto’s aanricht, vergoed wordt door jouw verzekeringsmaatschappij. Door dit verplicht te stellen, is het niet mogelijk om andere mensen te duperen. 

Stel je nou voor dat jij met jouw auto op een provinciale weg rijdt. Je moet afremmen voor een auto die afslaat, maar de auto achter jou let niet op. Het gevolg: de auto botst achterop jouw auto. Doordat die auto/bestuurder WA verzekerd is, wordt de schade aan jouw auto vergoedt. De schade aan zijn/haar eigen auto wordt met een WA verzekering echter niet gedekt. Mede daarom kiezen veel mensen ervoor om een uitgebreidere dekking af te sluiten.

Zelfde regels in het buitenland

Over het algemeen kan gesteld worden dat deze regels ook in het buitenland gelden. Eigenlijk in alle Europese landen is het verplicht om een auto te verzekeren. Dit heeft wederom met het hierboven genoemde voorbeeld te maken. 

Wel moet je goed naar jouw eigen verzekering kijken. Het is namelijk goed mogelijk dat jouw autoverzekering in bepaalde landen niet actief is. Dit betekent dat je in die landen niet verzekerd bent als je schade aan jouw auto krijgt. Ga dit dus heel goed na in de polis van jouw autoverzekering.

Geld besparen op jouw autoverzekering

Afsluiten van je autoverzekering is iets wat je elk jaar opnieuw kunt doen. Door elk jaar naar jouw autoverzekering te kijken, kun je immers het nodige geld gaan besparen. Let hierbij echter niet alleen op de premie, maar kijk ook naar bijvoorbeeld de voorwaarden. Verder moet je echt goed nadenken over de dekking van de autoverzekering. Mocht je bijvoorbeeld een nieuwere auto hebben, is een WA autoverzekering zéker niet voldoende. Door een goede vergelijking te maken, kun je in ieder geval het nodige geld besparen. 

Share.

About Author

Leave A Reply