donderdag, juli 18

Waarom slaap zo belangrijk is

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een goede nachtrust is enorm belangrijk, dat wordt tenminste altijd gezegd, maar weet je eigenlijk wel waarom dat zo is? In dit artikel geven wij je wat uitleg over het grote belang van slaap.

 

Slaap wordt omschreven als een periode van inactiviteit waarbij het lichaam tot rust komt. Hoe goed het lichaam tot rust komt, is afhankelijk van een aantal dingen, zoals het matras waar het op ligt. Als je namelijk comfortabel ligt, met de juiste ondersteuning, slaap je veel beter dan wanneer je niet lekker ligt. Om ervoor te zorgen dat je goed ligt, kun je een natuurlatex matras kopen bij unamatras.nl.

Te weinig slaap

Een nachtje te weinig slapen, het klinkt onschuldig en dat is het in feite ook, maar het is iets dat veel serieuzer kan worden. Wanneer je namelijk langer niet genoeg, of zelfs helemaal niet slaapt, kan dat enorm veel gevolgen voor je hebben. Natuurlijk kan je lichaam heel goed herstellen van een nachtje te weinig slaap. Het is echter erg verstandig om wel voldoende te slapen en daar ook echt de tijd voor te nemen.

De effecten op je lichaam

Te weinig slaap doet enorm veel met je lichaam. Zo wordt je bijvoorbeeld sneller hongerig, kun je je minder focussen en verminderd je hand-oogcoördinatie. Het feit dat je je minder kunt focussen, is in eerste instantie misschien geen enorm probleem, je hebt op je werk dan misschien een wat minder productieve dag. Toch kan ook dat enorm gevaarlijk zijn, stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een flink stuk moet autorijden en je je niet kunt focussen op de weg.

Ernstigere gevolgen zijn bijvoorbeeld het direct verzwakken van je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt. Ook kun je last krijgen van ongecontroleerde emoties, waardoor je onverwachts kunt reageren. De wisselende emoties en het verzwakte immuunsysteem zijn niet de enige gevolgen van een lang slaaptekort. Op de lange termijn kan slaaptekort vruchtbaarheid verminderen en zorgen voor overgewicht, diabetes, hartziekten en zelfs hallucinaties.

Kun je dood gaan van te weinig slaap?

Het korte antwoord op de vraag hierboven is ja, je kunt doodgaan van te weinig slaap. Wetenschappers denken zelfs dat het lichaam langer zonder voedsel dan zonder slaap kan. Er bestaat een ziekte die ervoor zorgt dat je lichaam stopt met slapen. Fatale familiaire insomnie is extreem zeldzaam (komt volgens wikipedia slechts voor bij 40 families ter wereld) maar houd de hersenen wakker. WAnneer de patiënt last krijgt van deze ziekte blijft hij wakker, gaat hij hallucineren, krijgt hij paniekaanvallen, vallen organen uit en krijgt de patiënt zware dementie. Dit leidt uiteindelijk vrij snel tot de dood.

Share.

About Author

Leave A Reply