donderdag, juli 18

Wat houdt een pre employment screening in

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Over de Screening

Wanneer je aan een nieuwe gaat beginnen, kan het zijn dat je alvorens de start een pre employment screening moet ondergaan bij je werkgever. Deze pre employment screening komt niet bij elk bedrijf voor, maar is wel een must bij bijvoorbeeld banken en financiële bedrijven. De screening vindt plaats nadat je door de sollicitatieronde heen bent gekomen en praktisch gezien aan de slag kunt gaan met je werk. Het doel van een pre employment screening is voor een bedrijf om via een achtergrondonderzoek meer te weten te komen over jou als sollicitant. Denk hierbij aan onder andere je academische en arbeidsverleden, maar ook naar eventuele incidenten of gedrag. 

 

Op basis van de pre employment scan, ook wel PES genoemd, kiest het bedrijf om de werknemer uiteindelijk in dienst te laten treden. Wanneer bijvoorbeeld uit de PES blijkt dat iets wat je vroeger gedaan hebt niet in lijn is met de waarden van het bedrijf, kun je hier op worden afgerekend. Voordat de pre employment scan wordt uitgevoerd, wordt de betreffende sollicitant gevraagd om hier toestemming voor te geven 

Waar op gelet wordt bij een screening

Wanneer een bedrijf (via een derde partij) een pre employment scan wilt uitvoeren, zullen meerdere aspecten van jouw carrière en leven in acht worden genomen. Op de eerste plek wordt je CV grondig onderzocht en nagelopen. Dit komt omdat sollicitanten zich soms beter voor doen op hun CV of tijdens het gesprek, in de hoop om de gewenste te baan te krijgen. Hoe groter de eventuele leugen, hoe groter de consequenties zijn tijdens de screening. Zorg daarom dat je diploma’s en referenties omtrent vorig werk accuraat en legitiem zijn. Ook kan het zijn dat je identiteit gecontroleerd wordt. 

 

Naast je verleden prestaties is je werkhouding en gedrag ook een belangrijke factor gedurende de pre employment scan. Het doel hiervan is om er achter te komen of een werknemer betrouwbaar is, geschikt is voor de betreffende werkvloer en of er geen (duistere) randzaken rondom de sollicitant aanwezig zijn. Het document dat bij deze factor een belangrijke rol speelt is je Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit document bevestigt dat jij een persoon bent die de juiste integriteit heeft om voor een werkgever te kunnen werken zonder dat het bedrijf jouw gedrag alvorens het begin in twijfel kan trekken. Wanneer je in het verleden een strafbaar feit gepleegd hebt dat in strijd is met de bedrijfslijnen, kun je geen VOG ontvangen. Zo kan een vrachtwagenchauffeur geen VOG krijgen als deze persoon in het verleden heeft gereden onder invloed. Voor een bankier is dit bij het aanvragen van een VOG minder relevant, maar nog steeds gevaarlijk en verboden. 

Het kan ook voorkomen dat een kredietcheck in de vorm van een BKR-Screening wordt toegepast op de sollicitant. Een persoon waarvan blijkt dat zijn of haar schulden niet op tijd worden betaald heeft minder kans om aangenomen te worden op basis van dit gedrag. 

De PES vandaag de dag

Tegenwoordig is het toepassen van de pre employment screening voor werknemers in spé populairder geworden onder bedrijven. Dit komt door het succesratio hiervan, waardoor bedrijven op tijd kunnen ingrijpen wanneer een sollicitant een gevaar kan vormen voor het bedrijf of de werknemers. Toch is het voor sommigen nog een gevoelig gebeuren, gezien het overdragen van vertrouwelijke informatie niet gunstig is voor iedereen en het soms onduidelijk is wie al deze informatie te zien krijgt. Om deze reden bestaan er bindende voorwaarden vanuit de wet waaraan een bedrijf moet doen om een screening uit te voeren. Zo moet er een legitieme reden zijn om de screening uit te voeren, moet de werkgever de werknemer van te voren informeren over de screening en mag het alleen uitgevoerd worden indien dit noodzakelijk is om de sollicitatieprocedure af te ronden. 

Share.

About Author

Leave A Reply