donderdag, september 21

Wat is het verschil tussen een hbo- en masteropleiding?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In Nederland is het heel gebruikelijk om na je middelbare school door te studeren. Na de middelbare school kun je een mbo, hbo of wo studie gaan volgen, afhankelijk van je voorstudie. Na het afronden van een hbo-opleiding kan je nog verder studeren en kiezen uit masteropleidingen in verschillende sectoren. De meeste studenten die een wo studie hebben gevolgd kiezen ervoor om een masteropleiding te volgen. Maar hoe zit het met hbo-studenten en is het verschil tussen deze opleidingen nou zo groot? Lees het in deze blog. 

Hbo-opleiding

Zoals we hierboven beschreven, kies je afhankelijk van je opleidingsniveau na de middelbare school een passende studie uit. Heb je een havo diploma of mbo niveau 4 diploma dan kan je beginnen aan een hbo studie, ook wel een bachelor genoemd. In Nederland zijn er ontzettend veel hbo-opleidingen voor allerlei soorten functies. Op het hbo wordt er verwacht dat je zelfstandig kan werken. Het leertempo ligt daarom ook hoog. De meeste hbo-opleidingen combineren theorie met praktijk door aan het eind van een blok af te sluiten met een onderzoeksrapport. Verder wordt samenwerken op het hbo ook gestimuleerd. Dit wordt gedaan door groepsprojecten te maken. Naast de projecten krijg je examens waarin je de opgedane theorie toetst. 

 

De meeste hbo-opleidingen bij een fysieke locatie duren 4 jaar op fulltime basis. Studeer je deeltijd, dan kan je de theorie sneller in praktijk brengen door daarnaast een passende baan bij de studie te nemen. Mocht je net van de middelbare school komen, dan raden we niet aan om een deeltijd studie te volgen. Dit is namelijk een stuk zwaarder omdat je minder tijd hebt om alle leerstof tot je te nemen. 

 

De indeling van een hbo-opleiding verschilt per studierichting maar meestal is de invulling ervan wel hetzelfde. Er moet namelijk een minor gevolgd worden en één of twee keer stage gelopen worden. De eerste stage bestaat uit meewerken in een bedrijf en een paar opdrachten maken. De tweede stage is een scriptie. 

Master

Een master opleiding kan je enkel volgen na het afronden van een wo studie of als je een hbo-opleiding hebt gedaan en extra toelatingstoetsen hebt gemaakt. Bij een master draait het vooral om onderzoek doen naar een specifieke studierichting. Deze onderzoeken zijn op een ander niveau dan de onderzoeken op het hbo. Daarom zijn er toelatingseisen voor hbo-studenten. Een master duurt meestal 2 jaar en wordt afgesloten met een scriptie (onderzoek). Je kan ervoor kiezen om dit onderzoek uit te voeren bij een bedrijf of zelf een onderwerp te bedenken die je interessant lijkt. Bij een master ben je niet verplicht om bij een bedrijf stage te lopen, wel wordt dit aangeraden omdat je dan naast theorie ook praktijk ervaring hebt. 

Wanneer de opleiding volgen?

Wil je een hbo opleiding volgen? Dat kan via de volgende leerweg:

  • Vmbo-t – havo – Hbo
  • Havo – hbo
  • Mbo 3 – mbo 4 – Hbo
  • Geen diploma middelbare school – 21+ toets – hbo (niet gegarandeerd)

 

Wil je een master opleiding volgen, dan kan dat via:

  • Havo – hbo – wo – master
  • Mbo 4 – hbo – toelatingstoets – master
  • Wo – master
Share.

About Author

Leave A Reply