donderdag, juli 18

Wat is een kantbank en hoe werkt het?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Over de kantbank

Binnen de industrieën waar metaalbewerking een grote rol speelt vindt je de zogeheten kantbanken. Deze worden gebruikt om metaal te kanten; het vervormen van een metalen plaat. Het kanten van metaal wordt in verschillende vormen en maten gedaan, afhankelijk van het doeleinde hiervan. Kantbanken spelen hier een essentiële rol in. De kantbank is een persmachine die bestaat uit twee matrijzen (gietvormen) aan de boven en onderkant en bestaat meestal uit een onderbalk, bovenbalk en een handgreep. Een kantbank is te koop op verschillende gespecialiseerde websites of wordt overgenomen van bedrijf of bedrijf gezien het een industrieel goed is en zelden door consumenten wordt aangeschaft. 

De werking van een kantbank

Een kantbank zelf ook in verschillende vormen en maten. Zo heb je de handmatige kantbanken, hydraulische kantbanken of kantbanken die verwerkt zijn in een cnc bewerkingscentrum. CNC is een afkorting voor Computer Numerical Control, wat betekent dat de betreffende machine computergestuurd wordt op basis van een gegenereerd programma. Voor relatief dunne metalen platen gebruikt men meestal de handmatige kantbank. Wanneer een metalen plaat dik is of een grote hoek nodig heeft wordt er gebruik gemaakt van de geautomatiseerde kantbank. Het resultaat van kantbanken in metaal kun je terugvinden in bijvoorbeeld vrachtcontainers. De gegolfde buitenkant die deze containers hebben is het gevolg van werk van een kantbank

 

Het doel van een kantbank is om een hoek of bocht te maken in een stuk metaal. Dit gebeurt door middel van de stempel en het matrijs (samen ook wel het plooigereedschap genoemd) die op de pers worden gelegd. Na het neerzetten van het metaal en plooigereedschap wordt de meting gedaan. Bij een handmatige kantbank is een liniaal aanwezig die de lengte naar wens kan geven. In het geval van een CNC wordt de meting automatisch gedaan en soms zelfs aan de hand van lasers. Op deze manier kan er zo precies mogelijk worden gebogen met de kantbank.

 

Een voordeel van de kantbank is dat één metalen plaat een hoek bevat in plaats van een hoek die bestaat uit twee aan elkaar gelaste metalen platen. Het lassen van platen om een hoek te vormen vergt tegenover de kantbank meer materiaal, tijd, energie en moet soms ook nog worden bewerkt na het lassen. Het gebruik van een kantbank levert in dit geval een goedkoper productieproces op.    

Waar je kantbanken kunt aanschaffen

Handmatige, Hydraulische en CNC kantbanken zijn allemaal werktuigen. Dit betekent dat ze meestal niet snel in de winkel verkrijgbaar zijn. Er zijn veel kantbanken in de omloop en daarom zijn er genoeg mogelijkheden om een nieuwe of tweedehands kantbank aan te schaffen. Op het internet zijn er aanbieders van kantbanken in alle soorten en maten. Zo kan een kantbank in prijs verschillen van honderden euro’s tot tienduizenden euro’s. De meest geavanceerde kantbanken worden vrijwel alleen aangeschaft door bedrijven in de metaalindustrie. Echter kom je op marktplaats ook genoeg kantbanken tegen.

 

Bij het aanschaffen van een kantbank is het belangrijk om te weten wat je werkwijze en doeleinde is. Bij het kopen van een tweedehands kantbank is kijken naar mankementen cruciaal voordat je het gereedschap aanschaft. In dit geval is om advies vragen bij een gespecialiseerde zaak handig. Een kantbank is een zwaar gereedschap en kan door zijn vorm lastig te vervoeren zijn. Het is daarom gunstig om een groot voertuig – van bestelbus tot vrachtwagen – in bezit te hebben om het vervoeren van de kantbank succesvol uit te voeren. 

Share.

About Author

Leave A Reply