donderdag, september 21

WOZ waarde Arnhem, klopt deze wel?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning, zoals deze vermeld staat in de WOZ-beschikking. Er zijn dan mogelijkheden om deze op juistheid te controleren en aan te laten passen. In veel gevallen blijkt dat een bezwaar tegen de WOZ waarde Arnhem, mits goed beargumenteerd, ook daadwerkelijk wordt gehonoreerd. Dit betekent dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld en je dientengevolge minder belastingen betaalt.

Wat houdt de WOZ waarde in?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een wettelijke bepaling waarin de huidige marktwaarde van je huis of ander onroerend goed is vermeld. De gemeente stuurt je jaarlijks een WOZ-beschikking toe, gebaseerd op een aantal factoren. Ze kijkt hierbij onder andere naar het type woning, de grootte van de woning, de omgeving en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. De WOZ-waarde is ook zelf in te zien via een taxatierapport van de gemeente. Toch zijn er factoren te benoemen die de gemeente niet altijd meeneemt, maar die wel invloed hebben op de WOZ-waarde van je woning. Je kunt hierbij denken aan achterstallig onderhoud, een gedateerde keuken, asbest in de woning, een nabijgelegen windmolenpark of een verslechterde buurt. Als je vindt dat deze factoren invloed hebben op de WOZ waarde Arnhem, dan kun je dit aangeven bij de gemeente. Een lagere WOZ waarde heeft immers direct invloed op de belastingen die je moet afdragen.

Verband tussen WOZ waarde Arnhem en belastingen

Zoals gemeld, is er een direct verband tussen de hoogte van de WOZ waarde Arnhem en de hoogte van de af te dragen belastingen en heffingen. In veel gevallen wordt de WOZ-waarde automatisch bepaald door de gemeente. Zo kan het voorkomen dat de waarde niet realistisch is ingeschat. De consequentie is dat je teveel moet betalen aan zaken als loonheffing, onroerende zaakbelasting, waterschapsbelasting, eigenwoningforfait en/of rioolheffing. De stelregel is: hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer belasting je moet afdragen. Je kunt je dus bedenken dat een verlaagde WOZ waarde Arnhem, betekent dat je kosten kunt besparen. Je kunt zelf nagaan of de hoogte van de WOZ klopt, of je kiest ervoor om dit te laten controleren door een gespecialiseerde partij. Een gecertificeerd taxateur kijkt in dat geval naar de correctheid van de WOZ-beschikking en kan je bovendien helpen met het indienen van een WOZ-bezwaar.

Hoe zinvol is het indienen van een WOZ-bezwaar?

In de praktijk blijkt dat slechts 2% van de Nederlandse huizenbezitters bezwaar maakt tegen de WOZ-beschikking. Dat is best opmerkelijk, als je je bedenkt dat meer dan de helft van de ingediende bezwaren uiteindelijk wordt gehonoreerd. Je kunt dus mogelijk snel veel geld besparen, de gemiddelde besparing is ruim 270 euro. Toch denken veel mensen dat de kans op succes niet groot is, dat het veel gedoe is, of mensen zijn zich überhaupt niet bewust van de mogelijkheid tot het indienen van een bezwaar. In dat geval kun je overwegen om dit samen te doen met een professionele partij. Zij nemen al het werk voor je uit handen, bovendien vergroot dit de kans op een succesvol bezwaar aanzienlijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden die bezwaarmaker.nl je te bieden heeft? Kijk dan eens op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Share.

About Author

Leave A Reply